Unngå rustent bestikk, lukt og glasspest  fra oppvaskmaskinen

Gi oppvaskmaskinen din litt omsorg, så slipper du problemer med rust, glasspest og vond lukt. 

Rustflekker på kniver og gafler er irriterende, særlig hvis bestikket er av rustfritt stål. Her får du vite hvordan du forebygger problemet og hvordan rust fjernes.  

Jern i oppvaskmaskinen gir rust

Rust i oppvasmaskinen oppstår hvis du vasker ting som inneholder jern sammen med rustfritt stål. Den enkleste måten å unngå rustproblemer er å ikke sette inn ting av jern i maskinen.  

Kjøkkenredskaper

Kjøkkenredskaper i jern er faktisk den vanligste årsaken til rust i oppvaskmaskinen. Ifølge den danske hvitevareprodusenten Scandomestic er ofte hvitløkspresser og eggedelere som sprer rusten i maskinen. 

Vær også nøye med å ikke sette ting som allerede er angrepne av rust i maskinen. Da risikerer du at rusten sprer seg med vannet og smitter over på for eksmpel bestikk i bestikkurven. 

For å unngå rust bør du unngå å sette disse tingene i maskinen: 

 • Ostehøvlen
 • Hvitløkspresse
 • Eggedelere
 • Sikter

Skade på kurver

Du bør også sjekke om kurven for bestikk og kurvene der du setter tallerkener har fått skader. Skader i overflaten på disse gir vannet fri vei inn til metallet, noe som igjen fører til at rust sprer seg i maskinen. Mange produsenter leverer i dag kurver i plast for å unngå rust problemer. 

Oppdager du skader på kurvene, kan du behandle skadene ved epoxylim eller flytende emalje. Ta turen til din lokale byggemarked for å finne det riktige produktet. 

Du kan også kontakte leverandøren og forhøre deg om det er mulig å få tak i nye kurver. 

Slik blir du kvitt rusten i oppvasmaskinen

Hvis du har fått rust i oppvaskmaskinen kan du prøve disse to metodene:

Aluminiumsfolie

Scandomestic foreslår følende metode:

Lag to baller av aluminiumsfolie, uten at du krøller de helt sammen. Legg så ballene i oppvaskmaskinen og kjør en vanlig vask. Rusten vil sette seg på aluminiumsballene og ikke på bestikket. Hvis det fortsatt er rust på bestikket så skal du polere de med stålrens før du vasker de i maskinen igjen. 

Sitronsyre

Det danske forbrukermagasinet samvirke.dk tipser om at du kan bli kvitt rust på bestikket ved å bruke sitronsyre. Fyll sitronsyre i såperommet og kjør bestikket på en vanlig vask. Rustflekkene skal nå forsvinne. 

Matvarer kan også gi rust

Det kan være flere årsaker til at vaskemaskinen ikke vasker rent. Rust på bestikk kan også skyldes at det har stått lenge med matrester som inneholder eddik-, sitron-, melkesyre eller salt som etser på den rustfri overflaten. 

Slik unngår du glasskorrosjon

Glasskorrosjon, også kjent som glasspest, oppstår ved at enkelte bestanddeler i glasset vaskes ut av glassmassen, og oppstår når temperaturen i oppvaskmaskinen kommer over 55 °C.

Glasspesten fører til at glassene blir matte og får en melkeaktig farge, og dette skyldes mikroskopiske hull og rifter i glasset.

– Glasskorrosjon fører etter hvert til at glassene blir matte og ugjennomsiktige med en melkeaktig farge. Hvor mye glasset angripes avhenger av en rekke faktorer: glassets kvalitet, sammensetning og form, overflatens tilstand, oppvasktemperatur, oppvasktid, overdosering av oppvaskmiddel, vannkvalitet og fuktighet generelt, har Malin Skaar, leder for Lilleborgs forbrukerservice og Vi i villas rengjøringsekspert, uttalt til oss tidligere.

Når skaden først har oppstått, kan den ikke rettes opp igjen.

Slik unngår du glasskorrosjon: 

 • Åpne oppvaskmaskinen med en gang slik at dampen slipper ut.
 • Unngå at glassene slår i hverandre i oppvaskmaskinen. Skadde glass er mer utsatt.
 • Vask glass på lav temperatur.
 • Ikke vask tynnveggede glass eller glass med stett i oppvaskmaskinen. Selve spylingen kan gi skader på glassoverflaten. 
 • Bruk korte maskinprogrammer, for å korte ned tiden glasset har kontakt med fuktighet.

Du finner flere gode tips mot glasskorrosjon i saken: Du bør ikke sette glassene opp-ned.

Melkehvite glass

Det er lett å forveksle glasspest med andre typer belegg, for eksempel kalkflekker eller overforbruk av oppvaskmiddel eller salt.

Belegget kan fjernes ved å legge glassene i varmt vann med eddik (2 dl eddik i 1 liter vann). 

Unngå vond lukt fra oppvaskmaskinen

Når du bruker oppvaskmaskinen setter kalk, fett og annet smuss seg fast i maskinen. Dette samler seg i rør, spylearmer og filtre. Hvis det ikke fjernes blir maskinen mindre effektivt og maskinen begynner å lukte vondt.

Fjern matrester fra filteret hver gang du tømmer maskinen – ta ut filteret og skyll det under rennende vann. Vær påpasselig med å sette filteret riktig på plass igjen. Vask også spylearmene.

Dette skal ikke i vaskemaskinen:

 • Krystallglass
 • Gammelt porselen
 • Håndmalte eller dekorerte glass
 • Bestikk med håndtak av ben eller tre
 • Sigarettaske, lysestaker med rester av stearin – det kan skade maskinen.
 • Kjøkkenredskaper i tre

Sjekk vannets hardhet

Om du det er nødvendig å fylle salt og glansemiddel i oppvaskmaskinen, kommer an på vannet der du bor. Hvis du bor i et område med mye kalk i vannet, kan du få bruk for ekstra salt og glansemiddel.

Hvis du er i tvil om hardheten i vannet, ta en tur innom nettsidene til kommunen der du bor. 

Kilder: Idenyt.dk, samvirke.dkhverdagen.whiteaway.no og dinside.no