Korona-råd: Slik bør du vaske klærne

I løpet av denne tiden må vi alle være ekstra forsiktige med hygiene og rengjøring. Men hvordan skal du egentlig vaske klærne dine for å sikre at koronaviruset ikke blir sittende fast? Du får svaret her. 

Som du sikkert har hørt, kan viruset overleve på overflater som metall og plast i opptil 3 dager – og papp i opptil et døgn. Så viruset er sta og vanskelig å bekjempe. Det er derfor viktig at vi alle sammen følger rådene om renhold, vask og hygiene. Men hvordan skal man håndtere tøyet? Det får du noen gode råd til her. 

Miljøvennlig og generelle råd: 

Det generelle og miljøvennlige vaskeråd lyder som følger: 

Klesvask som inneholder bakterier som skal drepes, må vaskes ved 60°. Det kan være undertøy, sengetøy, sportsklær, kjøkkenhåndklær, oppvaskkluter og håndklær. 

Skitne hverdagsklær skal vaskes ved 40° og mindre til litt skitne klær kan vaskes ved 30°. 

Vaske bort koronavirus

Skittentøy og koronavirus

Situasjonen er imidlertid annerledes hvis du eller en annen person i husholdningen din er smittet med coronavirus. 

Folkehelseinstituttets (FHI) råd til pasienter som er isolert hjemme, finnes det kun denne beskjeden: «Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader.»

For å unngå smittefare, bør alt skittentøy som tilhører en smittet person oppbevares adskilt fra annet skittentøy og fra rent tøy. FHI anbefaler at alle klær brukt av smittede personer skal vaskes ved 60°. Det handler om å drepe viruset i tøyet. Og hvis du mistenker at klærne har vært i nærheten eller i kontakt med en smittet, gjelder samme prosedyre. Å blande skittentøy mellom en smittet person og friske personer, er heller ikke lurt

Problemet er til gjengjeld at ikke alle klær kan vaskes på 60°. 

– Et problem med kravet om minst 60 grader er at svært mange klær ikke tåler det. Er en i familien syk, kan det være lurt å bare bruke de klærne som tåler så høye temperaturer, sier forsker Ingun Grimstad Klepp ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet, til forskning.no.

Vask hender

Når du er ferdig med å vaske klær, bør du vaske hendene. Klærne har mange bakterier utenfra, og du bør sannsynligvis bære disse bakteriene til andre deler av hjemmet.

Kilde: Forskning.no & Videnskab.dk