Korona-mutasjoner: Derfor MÅ du være ekstra oppmerksom på rengjøring

Mutasjonene av covid19 betyr mer virus på overflatene - både hjemme og ute. Derfor er det viktig at du er ekstra forsiktig med rengjøringen. Les forslag fra 3 eksperter på hvordan du best kan få et rent og trygt hjem.

Selv om korona har vært her i et år, er det viktig å fortsette å fokusere på forhåndsregler og ikke minst rengjøring i hjemmet – spesielt etter at det har kommet nye mutasjoner. 

– Ettersom disse variantene utskiller mere virus, vil det også være en økt infeksjonsrisiko av den enkle årsaken at mere virus vil være i nærområdet, sier Brian Kristensen, leder for den sentrale enheten for infeksjonshygiene i Statens Serum Institut i Danmark, til TV2 Danmark. 

Korona-råd: Slik bør du vaske klærne

Vær nøye med rengjøringen

Hver gang vi åpner samfunnet litt, blir god hygiene ekstra viktig. Med de nye mutasjonene følger også et enda større ansvar for å ha fokus på hygiene og holde infeksjonen nede. Hør rådene fra tre danske eksperter om hvordan vi best kan fokusere på hygiene. 

1. Rengjør kontaktflatene

Det er viktig å vaske hendene hyppig. Men det er også viktig å huske kontaktflatene. Spesielt de du berører mange ganger om dagen, for eksempel bordoverflater, stoler og håndtak. Derfor: Rengjør dem ekstra ofte. For smitten sprer seg via dråper i en radius på 1-2 meter. De legger seg lett på overflater – og herfra kan de overføres ved berøring. 

Et amerikansk studie har vist at viruset kan overleve i opptil tre dager på overflater av rustfritt stål og plast. Vær derfor ekstra oppmerksom på f.eks. plastikkoverflater, kraner, håndtak eller møbler. Se også hvordan du unngår smitte i bilen her. 

– Alt vi tar på med hendene; bordoverflater, stoler og kjøleskap håndtak, må det være et ekstra fokus på i denne tiden. Selvfølgelig fordi vi er i en pandemi, men faktisk også når vi blir rammet av andre muterte virus, sier Pia Heidi Nielsen, sektorformann for Kost og Service for FOA i en pressemelding.

Coronavirus Prevention Medical Surgical Masks And Hand Sanitizer Gel For Hand Hygiene Corona Virus Protection
Bruk antibac når du ikke har tilgang til håndvask. Foto: Getty Images

2. Rengjør i stedet for å bruke antibac. Når du kan. 

Vi har vendt oss til å bruke antibac og desinfeksjon, og det er godt for hygienen. Men vi bør faktisk heller vaske hendene og overflatene i stedet for å bruke antibac. Antibac og andre desinfeksjonsmidler inneholder ofte etanol eller andre stoffer som kan være skadelig for for eksempel hud og organer. 

Du bør velge antibac når du står i en butikk uten tilgang til en håndvask. Eller hvis du skal på sykehuset hvor det er viktig at man er 100% fri for bakterier og virus. 

– De aller fleste bakterier er gode og vi blir ikke syke av dem. De hjelper med å styrke immunforsvaret vårt. Derfor er det viktig å ikke overføre sykehusrengjøringen til private hjem og sunne familier. Jeg er litt redd for at folk gjør det. Folk ønsker å passe på å bruke håndsprit for en sikkerhetsskyld, men det er uhensiktsmessig for helsen, sier Anne Grete Rasmussen, rengjøringsekspert, pensjonert lektor med en mastergrad i helsepdagogikk og grunnlegger av frugrøn.dk.

I alle fall bør man ikke bruke husholdningssprit som rengjøringsmiddel. Alkoholprosenten er altfor høy. Alkoholen fordamper før desinfeksjonseffekten er nådd. Og det lave vanninnholdet gjør at alkoholen ikke får den ønskede effekten. 

3. Kjenn produktene dine 

– Når du skal vaske er det viktig å kjenne produktene du bruker. En bomullsklut kan ikke suge opp bakteriene, og noen våtservietter inneholder uhensiktsmessige desinfeksjonsmidler. Som forbruker bør du unngå slike ting hvis du kan, sier Jesper Heeno Andersen, biokjemiker og sjef for regulering i QA medisinsk utstyr i WetWipe, i en pressemelding. 

Hvis du har god håndhygiene er det mindre sannsynlig at du blir smittet med koronaviruset. Men hvor mye såpe skal du egentlig bruke for å bli kvitt viruset? Les og få svarene her

Kilde: Idenyt.