Julerengjøring viktig for inneklimaet

Julerengjøringen bør du ikke sluntre unna, den er viktig for innemiljøet.

Julerengjøring viktig for inneklimaet

Den gamle tradisjonen om en grundig rengjøring av huset før jul finnes fremdeles, men den er på vikende front. Stadig flere tar til orde for at man skal nyte førjulstiden, heller enn å kaste den bort på stress og press om rundvask av huset.

– Dersom man ikke skal feire jul i skuffer og skap, er det ikke nødvendig å vaske der før jul, hevdes det.

Har forebyggende effekt
Men stemmer det? I følge Sintef Byggforsk har det faktisk noe for seg å holde fast ved den årlige nedvasken til jul. Ordtaket «det man ikke ser, har man ikke vondt av», gjelder ikke for skitt og støv, hevder de.

– Med et systematisk løpende renhold, hvor fjerning av støv er det viktigste, samt grundig hovedrenhold to ganger i året, kan man faktisk forebygge allergi og astma, skriver de i anvisningen Renhold i boliger. Tilrettelegging og metoder.

Julerengjøring i stue med juletre
Foto: Colourbox

Rent til jul? Eller er det bare på overflaten det skinner?

Nødvendig med storrengjøring
Mens den løpende rengjøringen bør omfatte fjerning av støv og smuss fra alle vannrette overflater, vasking av flekker, og av og til støvsuge gardiner, tekstiltapeter og andre loddrette tekstiloverflater, bør den årlige julerengjøringen være enda grundigere.

– Storrengjøringen må omfatte alle de overflatene som ikke rengjøres i det løpende renholdet, det vil si vasking av vegger og tak, rens av tepper, skifting og vask av gardiner, pussing av vinduer, og støvsuging av bøker og «hyllefyll», sier Sintef Byggforsk.

Unngå grønnsåpe
Mange forbinder lukten av grønnsåpe med juleforberedelser og føler at det er ikke riktig rent uten at det lukter grønnsåpe i huset. Dette er en tradisjon du ikke bør føre videre til dine egne barn.

Etter vask kan rester av grønnsåpe ligge igjen på overflaten, og disse restene kan virke irriterende om man får det på hender eller i øynene. Dessuten kan filmen som ligger igjen etter grønnsåpen gi gulvene et matt preg.

– Grønnsåpe anbefales derfor kun til rengjøring av ubehandlet tre, f.eks. ubehandlede furugolv, furumøbler og paneler, og uglaserte klinkerfliser og skifer, hvor såpen kan gi en viss impregnering, skriver Sintef Byggforsk.

Tørr rengjøring
Du bør derimot bestrebe deg på en mest mulig tørr rengjøring. Det er både bedre for inneklimaet og for boligen da det gir mindre risiko for råte og vekst av andre mikroorganismer.

– Mesteparten av rengjøringen innebærer støvfjerning. Støvfjerningen kan gjøres med helt tørre rengjøringsmetoder, f.eks. ved bruk av støvklut, støvsuger eller syntetiske mopper. Flekker som sitter hardt, kan sprayes med vann eller utblandet rengjøringsmiddel og tørkes bort for hånd med en klut. Syntetiske mopper har vist seg å ha minst like god rengjøringseffekt som fuktig klut og mopp, skriver Sintef Byggforsk.

Dette kan du lese mer om i artikkelen Tørrvask med mopp og mikrofiber.