Hvordan unngå å ødelegge inneklimaet med levende lys

Stearinlys er koselig, men kan ødelegge inneklimaet og gi luftveisproblemer. Få gode råd hvordan du kan minimere forurensning hjemme.

lys stue

Å tenne levende lys er svært populært i norske hjem, og lyser opp i de mørke og kalde høst- og vintermånedene. Men man bør allikevel tenke seg om hvor ofte man gjør det, da den blafrende flammen kan ha følger for inneklimaet.

Dårlig inneklima med levende lys

Stearinlys sprer partikler – såkalte aerosoler – som består av sotpartikler og delvis brente materialer. Hvis det er for mange aerosoler i luften, blir inneklimaet dårlig. Og hvis du utsettes for det over lengre tid, kan det være skadelig for luftveiene. Faktisk i en grad at det kan sammenlignes med passiv røyking.

Husk å lufte 2-3 ganger om dagen

Hvis du liker stearinlys, kan du gjøre mye selv. Regel nr. 1 og 2 er at du skal begrense bruken og bruke de rene typene. Bor du i et nytt, tett bygg, må du være ekstra forsiktig. Men uansett hvordan du bor, er det gamle rådet om å lufte hjemmet fortsatt gjeldende: Gjør det 2-3 ganger om dagen og hver gang du har hatt lysene på. Det forbedrer inneklimaet!

stearinlys
Foto: Getty Images

Alternativer til tradisjonelle stearinlys?

Det finnes mange alternativer til de tradisjonelle lysene. Du kan valgfritt kjøpe kunstige telys, som absolutt ikke trenger å koste en formue. Du kan også kjøpe elektriske lys og telys som kan lades, eller elektriske lampetter med enten hvit eller gul «flamme». Det handler bare om å finne ut hva som passer ditt hjem.

5 gode tips om stearinlys

  1. Luft ut med trekk 2-3 ganger om dagen i fem minutter. Det reduserer mengden av skadelige stoffer kraftig.
  2. Tynne lys brenner raskere og avgir derfor flere sotpartikler. Bytt ut lysestaker med telys.
  3. Pass på at lysene ikke står på rekke og rad slik at de utvikler flere sotpartikler.
  4. De verste synderne er lys med gull og glitter, duft og i geléform. Hvis du bruker gelélys, pass på at de ikke brenner seg helt til bunnen. Det kan produsere en irriterende os som minner om diesel os.
  5. Blokklys forurenser mindre enn lysestaker og telys mindre enn blokklys.