ANNONSØRINNHOLD

Disse triksene holder tekstilene dine skinnende rene

Med en tekstilrenser som gjør jobben for deg blir sofaen, bilseter og madrassene som nye!

Møbeltrekk, bilseter og madrasser kan rengjøres dypt ned i fibrene med en tekstilrenser, som kan fjerne selv de vanskeligste flekker. Prinsippet bak er enkelt: vann og vaskemiddel sprøytes på med tekstilrenseren og suges så rett ut av fibrene igjen sammen med smusset. Denne metoden er spesielt grundig, og tørketiden er mye kortere sammenlignet med vask for hånd.

Slik fungerer det:

 1. Fjern først grovt smuss fra møbeltrekket eller bilsetet med støvsugeren.
 2. Fyll vann i tanken på tekstilrenseren, og tilsett vaskemiddel for tepper og møbeltrekk i henhold til doseringsinstruksjonene.
 3. Spray vannet og vaskemiddelet på jevnt mens du holder gulvmunnstykket 10 cm fra møbeltrekket. La blandingen virke i noen minutter.
 4. Plasser gulvmunnstykket på møbeltrekket, og sug sakte og jevnt opp fuktigheten.
 5. Væt alltid tilkoblede polstrede overflater helt med vann og vaskemiddel for å unngå vannmerker under tørking.
 6. Gjenta prosedyren til du ikke lenger kan trekke smuss eller vaskemiddel ut fra stoffet.
 7. Hvis du trenger det, skyll en eller to ganger med klart vann (temperaturen avhenger av materialet).
 8. La det være god tid for møbeltrekket til å tørke, og sørg for at du ventilerer rommet eller bilen godt i mellomtiden.
 9. Støvsug grundig en gang til når trekket er tørt, helst neste dag.
 10. Påfør til slutt tekstilimpregnering på stoffet – det vil sikre at møbeltrekket forblir rent lenger.

Med denne metoden kan selv en gammel sofa eller bilseter med betydelig smuss rengjøres. Du bør imidlertid alltid sjekke materialets vannmotstand, helst på et lite synlig sted, før du begynner med tekstilrenseren. 

Tips

Du kan også bruke en tekstilrenser, til å fjerne vaskemiddelrester fra møbeltrekk – for eksempel dersom flekker allerede har blitt behandlet manuelt eller dersom det fortsatt ligger vaskemiddel i fibrene fra forrige gang de ble rengjort.

Flekkfjerning

Flekker på sofaen eller bilsete er kjipt – uansett om de kommer fra sjokolade, rødvin, fett eller smuss utenfra. Vanligvis må man handle raskt.

 • Friske flekker er tross alt lettere å fjerne.
 • Gamle flekker er vanskeligere å finne.
 • Flekker kan spre seg utover hvis de får bli liggende for lenge.

For våte flekker er det vanligvis viktig å handle raskt og straks suge opp flekken med en ren, tørr klut. Ikke gni på flekken, ellers vil væsken trenge dypere inn i fibrene og stoffet kan bli skadet.

90 % av alle flekker er vannløselige. Du kan raskt teste dette med en hvit klut og lunkent vann. Hvis vannet begynner å løse opp flekken, kan du fjerne den fra fibrene ved å gjøre små roterende bevegelser med kluten fra topp til bunn.

For flekker som ikke er vannløselige, bruk en universell flekkfjerner: Spray flekkfjerneren på en klut som raskt viser farge og dabb på flekken til den løsner. Du kan deretter skylle området med en tekstilrenser, for å fjerne vaskemiddelrester fra tekstilfibrene. Det er også tilfelle her at du bør teste det på et ubetydelig område for å sjekke egnetheten.

Tips: Bruk damp for å bekjempe flekker

Dampvasker er også nyttig når sofaer og lignende skal rengjøres. Plasser helt enkelt detaljmunnstykket vinklet mot polstring og hold mikrofiberkluten ved siden av, og start så dampingen. Dampstrålen «sprenger» flekken inn i mikrofiberkluten, så å si.

Anbefaling: Kontroller først på et lite synlig sted om stoffet reagerer på temperaturen. I så fall er ikke rengjøringsmetoden egnet.

De beste husholdningsmidlene for å fjerne flekker

Hvis du foretrekker å unngå kjemiske vaskemidler og ikke har en tekstilrenser, for hånden, kan du bruke velprøvde husholdningsmidler for å fjerne flekker.

Nyttig for nesten alle flekker: Natron

Natron kan brukes til så mangt, blant annet til å fjerne flekker fra møbeltrekk, for eksempel sånne som er forårsaket av kaffe eller rødvin. Dryss pulveret på flekken, la det virke over natten og suge det bort neste dag.

Alternativt kan det brukes til våtrengjøring. Støvsug da først møbeltrekket med en støvsuger. Avhengig av hvor mye du trenger, bland 1 spiseskje pulver med 1 spiseskje vann og påfør natron-pastaen på flekken. Gni forsiktig med en fuktig svamp eller klut og la tørke. Den tørkede pastaen kan suges bort fra møbeltrekket etterpå.

Bekjemp rødvinsflekker med mineralvann og salt

Mineralvann hjelper mot rødvinsflekker. Hell forsiktig på flekken og tørk deretter forsiktig med kjøkkenrull. Salt og maismel kan også brukes til å absorbere væsken. Ta på flekken, la virke og fjern så med støvsuger. Hvis flekkene allerede har tørket ut, kan sitronsaft eller eddik være til hjelp: Bare dypp i en bomullsklut, fukt flekken, la virke i rundt 15 minutter og tørk deretter med kjøkkenrull. Sprøyt til slutt kaldt vann på området og tørk igjen.

Bruke sitronsaft til å takle blodflekker

Selv små skader kan føre til at noe blod ender opp på madrassen eller sofaen. Hvis blodflekkene er svært nylige, kan de generelt vaskes ut med kaldt vann. Tips: Ikke bruk varmt vann siden det fører til at proteinet i blod koagulerer, noe som binder det til stoffibrene.

Hvis flekkene allerede har tørket ut, kan sitronsaft hjelpe. Bland sammen salt og sitronsaft til en pasta og la det virke i rundt 30 minutter. Fjern deretter pastaen med kjøkkenrull, sprøyt kaldt vann på området og tørk igjen med papir. En annen mulighet er vann og bakepulver, et velkjent husholdningsmiddel.

Bekjempe fettflekker med oppvaskmiddel eller -såpe

Varmt vann og fettfjerningsmiddel eller -såpe er ofte tilstrekkelig for å fjerne fettflekker fra møbeltrekk. Tørk forsiktig på friske flekker og fukt gamle flekker med litt vann. Bland deretter oppvaskmiddel eller -såpe med vann og fordel forsiktig på fettflekken. Start på kanten av flekken og masser blandingen forsiktig inn. Når flekken er borte, tørk forsiktig på ny med rent, varmt vann for å fjerne oppvaskmiddelrester.