1 Baderomsmatten
Det er en kjent sak at det gjerne yngler bakterier i fuktige håndklær, men hvor ofte ofrer du baderomsmatta en tanke? Dette teppet blir gjerne liggende halvvått, og i det varme og fuktige klimaet på badet, utvikler det seg bakterier og mugg i rekordfart. Heng matta opp på badekaret om den er fuktig, og sleng den i vaskemaskinen – på 60 graders vask – i hvert fall annenhver uke.
2 Støvsugeren
Bytter du støvsugerposen først når den er stappfull? Alt du fjerner fra gulvet blir liggende i posen, og bytter du sjelden, kan du få et lukt- og bakterieproblem. Husk også at du må bytte ut Hepa-filteret minst én gang i året om du vil at støvsugeren din skal fjerne støvet effektivt. I verste fall virvler du bare opp støv rundt i huset om støvsugeren din er for full eller har for gammelt filter …
3 Barnas bamser
De plysjkledde koseklumpene som barna elsker kan være smekkfulle av støv. Kosedyrene blir også skitne av klissete barnehender (og neser …). De lange hårene samler effektivt opp støvet, så de bør vaskes i vaskemaskinen fra tid til annen. Også puter, pledd og gulvtepper bør bankes, støvsuges eller vaskes etter anvisningen om du vil bli kvitt støvfellene i huset ditt.
4 Kjøleskapet
Er du sikker på at temperaturen i kjøleskapet er riktig? Lufta i kjøleskapet må holde en temperatur på under 4 grader for å forhindre bakterievekst. Et skittent kjøleskap sprer bakterier i maten, så sørg for å tørke opp søl jevnlig.
5 Dørhåndtak
Bakterier spres raskest gjennom hendene, så ikke glem å vaske dørhåndtakene, som er en versting hva gjelder ansamling av basselusker. Også spyleknappen bak do bør få en jevnlig vask. Og det viktigste av alt er så klart å huske hyppig håndvask for å holde smittsomme sykdommer unna.
6 Duftlys
Sterke dufter i hjemmet har faktisk vist seg å være en av de utløsende årsakene til luftveisallergier. Så om du stadig er plaget av hoste og tett bryst, kan det lønne seg å droppe stearinlys som oser av parfyme. Enkelte blomster kan også fremkalle sterke allergiske reaksjoner, og her er julestjernen en av de verste.
7 Oppvaskkluten
Kjøkkenkluten er en skikkelig bakteriebombe. Mange slurver med renholdet, og ifølge ekspertene bør kluten kokvaskes på minst 65 grader et par ganger i uka. Bakterier fra rått kjøtt, skitne barnehender og jord fra grønnsaker kan i verste fall gi hele familen diaré. Et hygienisk alternativ til en sur kjøkkenklut, kan være å bruke tørkerull eller engangsvaskekluter til kjøkkenbruk.
… og når rengjorde du egentlig utstyr som kaffetrakter og vaffeljern sist? Få gode tips her!
8 Juletreet
Snart skal juletreet inn i stua igjen. Når treet kommer inn i varmen, kan det avgi terpentinaktige gasser som kan gi allergiplager. Treet har ofte både mugg på barken og rester av pollen på seg, så om du har en ømfintlig familie, bør du spyle juletreet og la det tørke skikkelig før du tar det inn i huset.
9 Varmtvannstanken
Om ikke temperaturen i varmtvannstanken er høy nok (minst 75 grader), kan det utvikle seg legionellabakterier i tanken. Disse bakteriene kan gjøre deg syk når du puster inn vanndamp fra dusjen. Sjekk innstillingene på din tank! PS: Vannet blir ikke varmere i dusjen, siden dette reguleres av blandebatteriet.
10 Generelt dårlig inneklima
Det er mange faktorer å ta hensyn til for å få et sunt og behagelig inneklima i huset. Boligen din bør ha passe temperatur – rundt 20 grader er ideelt, siden et for varmt hus kan gi ekstra god grobunn for bakterier. Det er heller ikke gunstig med for høy eller for lav luftfuktighet (rundt 40% fuktighet er bra). Luftsirkulasjonen i huset har også mye å si for inneklimaet. Blir huset for tett (pass på når du etterisolerer!), kan det føre til plager som hodepine og økt risiko for luftveisinfeksjoner.
LES MER: Slik får du bedre ventilasjon i huset.