Vask vinduene til vårrengjøringen. Foto: Getty Images

Genialt! Slik tar du rengjøringen på en enkel og systematisk måte

Få tips til hvordan du kan gå til verks med rengjøringen dag for dag!
Twitter Print

For mange er vår- eller sommer-rengjøringen en husvask av det litt sjeldnere og mer grundige slaget. Er du en av dem som tar litt lett på rengjøringen generelt, har du all grunn til å «sette alle kluter til» nå.

– Støv i hjemmet kan være en bekymring, ettersom det inneholder allergener som middavføring og pollen. Madrasser, sengetøy og tepper kan alle samle opp store mengder med usynlig støv, sier Gem McLuckie, forsker i mikrobiologi hos Dyson i en pressemelding.

Topp-tips til rengjøringen i år

Bruk enten en ren, fuktig klut, rengjøringsservietter eller en støvsuger med avansert filtreringssystem for å enkelt fange opp støv.

En støvsuger med ulike tilbehør og sterk sugekraft er ideell for å fjerne støv rundt om i huset.

Støvsug etter at du har tørket støv, slik at alt støv som eventuelt har falt på gulvet blir fjernet når du støvsuger, i stedet for å bli flyttet rundt i boligen – hvor enn det er støv, er det en sjanse for støvmidd.

Gå systematisk til verks – dag for dag!

Mange velger nok å legge den store rengjøringen til én dag, men sliter du med å sette av en hel dag til arbeidet, har mikrobiologen i Dyson satt opp en liste med rengjøringsoppgaver, og en ukeplan for når du kan gjennomføre de ulike oppgavene.

Dette gjør også rengjøringen mer systematisk og enklere for mange!

Mandag 

 • Vask sengetøy på 60 eller 90 grader for å bryte ned og redusere allergener. 
 • Vask eller bytt dyner og puter for å redusere mengden av støvmidd og døde  hudceller i sengen din. 
 • Støvsug begge sider av madrassen din for å fjerne støvmidd og døde hudceller. Har du en poseløs støvsuger med gjennomsiktig beholder, vil du nok få deg en overraskelse.

Tirsdag 

 • Fjern støv fra toppen av kjøkkenskapene med en støvsuger. Du kan også tørke støvet  vekk med en ren, fuktig klut. 
 • Rydd unna alle gjenstander og støvsug inne i kjøkkenskap og på overflater. Deretter  kan du vaske med varmt vann og vaskemiddel. Tørk alle overflater for fukt. 
 • Tøm kjøleskap og fryser, og vask alle overflater med varmt vann og vaskemiddel.  Støvsug bak og under kjøleskap og fryser, og ikke glem kjøleelementet – det kan  hjelpe på ytelsen. 

Onsdag 

 • Støvsug der du normalt ikke støvsuger – for eksempel under møbler.  
 • Støvsug sofa og lenestoler, hvor matrester, støvmidd, døde hudrester og andre  allergener som pollen kan samle seg. Vask møbel- og putetrekk, for å redusere  mengden av støv i disse.  

Torsdag 

 • Støv kan samle seg i gardiner og på persienner. Sørg for å støvsuge disse med et mykt  børste-verktøy eller vask av, hvis det er mulig.  
 • Fjern støv fra veggene med en fuktig klut, rengjøringsservietter eller en støvsuger  med avansert filtrering. Støv på enkelte vegg-typer kan bidra til vekst av mugg.  

Fredag 

 • Tørk støv av lamper – støv kan samle seg i lampeskjermer og på lyspærer, som kan bli  brent på varme pærer og produsere VOC-er (flyktige organiske forbindelser) og lukt,  som kan flyttes rundt i rommet med den varme luften som produseres av pærene. 
 • Tørk støv bak radiatorer – et skjult sted som ofte glemmes under vanlig rengjøring.  Dersom det samler seg nok støv bak disse, kan støvet bli flyttet rundt i rommet med  den varme luftstrømmen som kommer fra varmeovnen.
Twitter Print

Mest leste artikler