Genialt! Slik tar du rengjøringen på en enkel og systematisk måte

Få tips til hvordan du kan gå til verks med rengjøringen dag for dag!

rengjøre

For mange er vår- eller sommer-rengjøringen en husvask av det litt sjeldnere og mer grundige slaget. Er du en av dem som tar litt lett på rengjøringen generelt, har du all grunn til å «sette alle kluter til» nå.

– Støv i hjemmet kan være en bekymring, ettersom det inneholder allergener som middavføring og pollen. Madrasser, sengetøy og tepper kan alle samle opp store mengder med usynlig støv, sier Gem McLuckie, forsker i mikrobiologi hos Dyson i en pressemelding.

Topp-tips til rengjøringen i år

Bruk enten en ren, fuktig klut, rengjøringsservietter eller en støvsuger med avansert filtreringssystem for å enkelt fange opp støv.

En støvsuger med ulike tilbehør og sterk sugekraft er ideell for å fjerne støv rundt om i huset.

Støvsug etter at du har tørket støv, slik at alt støv som eventuelt har falt på gulvet blir fjernet når du støvsuger, i stedet for å bli flyttet rundt i boligen – hvor enn det er støv, er det en sjanse for støvmidd.

Gå systematisk til verks – dag for dag!

Mange velger nok å legge den store rengjøringen til én dag, men sliter du med å sette av en hel dag til arbeidet, har mikrobiologen i Dyson satt opp en liste med rengjøringsoppgaver, og en ukeplan for når du kan gjennomføre de ulike oppgavene.

Dette gjør også rengjøringen mer systematisk og enklere for mange!

Mandag 

 • Vask sengetøy på 60 eller 90 grader for å bryte ned og redusere allergener. 
 • Vask eller bytt dyner og puter for å redusere mengden av støvmidd og døde  hudceller i sengen din. 
 • Støvsug begge sider av madrassen din for å fjerne støvmidd og døde hudceller. Har du en poseløs støvsuger med gjennomsiktig beholder, vil du nok få deg en overraskelse.

Tirsdag 

 • Fjern støv fra toppen av kjøkkenskapene med en støvsuger. Du kan også tørke støvet  vekk med en ren, fuktig klut. 
 • Rydd unna alle gjenstander og støvsug inne i kjøkkenskap og på overflater. Deretter  kan du vaske med varmt vann og vaskemiddel. Tørk alle overflater for fukt. 
 • Tøm kjøleskap og fryser, og vask alle overflater med varmt vann og vaskemiddel.  Støvsug bak og under kjøleskap og fryser, og ikke glem kjøleelementet – det kan  hjelpe på ytelsen. 

Onsdag 

 • Støvsug der du normalt ikke støvsuger – for eksempel under møbler.  
 • Støvsug sofa og lenestoler, hvor matrester, støvmidd, døde hudrester og andre  allergener som pollen kan samle seg. Vask møbel- og putetrekk, for å redusere  mengden av støv i disse.  

Torsdag 

 • Støv kan samle seg i gardiner og på persienner. Sørg for å støvsuge disse med et mykt  børste-verktøy eller vask av, hvis det er mulig.  
 • Fjern støv fra veggene med en fuktig klut, rengjøringsservietter eller en støvsuger  med avansert filtrering. Støv på enkelte vegg-typer kan bidra til vekst av mugg.  

Fredag 

 • Tørk støv av lamper – støv kan samle seg i lampeskjermer og på lyspærer, som kan bli  brent på varme pærer og produsere VOC-er (flyktige organiske forbindelser) og lukt,  som kan flyttes rundt i rommet med den varme luften som produseres av pærene. 
 • Tørk støv bak radiatorer – et skjult sted som ofte glemmes under vanlig rengjøring.  Dersom det samler seg nok støv bak disse, kan støvet bli flyttet rundt i rommet med  den varme luftstrømmen som kommer fra varmeovnen.