Genialt! Bruk damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser rengjør i dybden - uten bruk av kjemikalier. Bruk damprenseren til å rengjøre blant annet: fliser, vegger, ovn, tekstiler og vinduer.  

Enkel rengjøring med damprenser 

Damp er antagelig det nærmeste vi kommer det å kjøpe en håndskrubb. Det høres nesten for godt ut til å være sant, men en damprenser kan lette rengjøringen på nesten alle områder i huset. 

Damprenseren har tre store fordeler 

Rengjør i dybden. For det første renser damp i dybden. De små damppartiklene trenger langt inn i materialer, sprekker og løsner opp smuss, som ellers kan være vanskelig å få med klut og børste. 

Stor fordel for allergikere. For det andre betyr den høye temperaturen på dampen (80-100°) at både bakterier og støvmidd dør. Allergikerer har derfor en stor fordel ved å bruke denne metoden. 

Uten kjemikalier. Og for det tredje, rengjøring med damp gjøres uten bruk av vaskemidler og kjemikalier. Dampen klarer jobben helt selv. Den vasker, renser, kan oppløse mange av de mest gjenstridige flekkene og fjerner deretter lukt. 

Bruk damprenseren i hele huset 

En damprenser har ofte flere forskjellige munnstykker, med børste og klut, beregnet til forskjellige overflater og oppgaver. Til større overflater, bruk et munnstykke som fungerer som en mopp. Bytt duk etter behov. For malte overflater kan du bruke  et mindre munnstykke for kluter. Spesielle oppgaver gjøres med en børste slik at du kan skrubbe mens du løsner opp smusset med dampen. 

Hva kan rengjøres med en damprenser? 

Gulv 

Alle harde gulvtyper som fliser, laminat, linoleum og vinyl kan dampes rene. Her er det viktig at gulvet er støvsuget grundig før du setter i gang. Bruk et bredt munnstykke på damprenseren og installer en gulvklut.

Oljebehandlet og lakkerte gulv: Her må damprenseren være skrudd ned til halv styrke, og kluten på munnstykket skal legges dobbelt for å begrense varmen. 

Såpebehandlede gulv: Dampen tar noen av flekkene/fargeforskjellene, men såpebehandlingen må opprettholdes. 

Malte overflater 

Vegger, dører, dørkarmer, vinduskarmer osv. Skru damprenseren ned på halv styrke og bruk en myk klut på et lite munnstykke. Ha en tørr klut klar til å tørke etter behov. 

Kjøkken 

Stekeovn, komfyrhette og glasskeramisk komfyr kan dampes rene. Bruk en liten børste. Alt rustfritt stål kan også vaskes helt rent, og gammelt fett vil lett løsne når du bruker damp. Skap og bord kan vaskes, og skjærebrett kan desinfiseres. Kjøleskap og fryser kan avrimes, vaskes og desinfiseres. 

Glass og speil 

Damprenseren er “ekspert” til vinduer og speil. Vask glasset med en myk klut på damprenseren og skrap med en vindusskrape. Dampen fjerner gamle såperester på glasset, som tiltrekker seg støv og skitt, og da holder vinduene og speilet seg rene lengre.

Bad 

Når du skal rengjøre flisene, skal du bruke en mikrofiberklut på munnstykket. Hvis det er sorte muggflekker i fugemassen, bruk en liten børste. Såperester og annet rusk vil løsne lettere, også i fugene og i vanskelige hjørner, hvis du brukere en klut. Toalettet og servanten blir helt rent og desinfisert. Hvis du bruker damprenseren en gang i uken, unngår du også kalk. 

Tekstiler og møbler 

Polstrede møbler og tepper kan i mange tilfeller friskes opp med en damprenser. Vær imidlertid oppmerksom på om stoffet tåler varmenivået, prøv på et lite (skjult) stykke først hvis du er usikker. Støvsug grundig først, dampen renser, retter ut, tar bort dårlig lukt og dreper støvmidd.