Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Vask hendene i 30 sekunder

De fleste guider til god håndhygiene anbefaler at du vasker hendene grundig i 30 sekunder etter hver gang du har vært på toalettet.

Men det de fleste ikke nevner er hvilken type såpe du helst skal bruke for at hendene dine skal bli rene. Fast eller flytende håndsåpe?

Hva sier vitenskapen om de forskjellige typer håndsåpe?

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, førsteamanuensis i infeksjonsimmunologi ved Københavns Universitet, så er det ingen tvil om hvilken såpe som er best for din håndhygeiene.

– Flytende håndsåpe er bedre. Bakterier kan leve på en håndsåpe. Det gjelder spesielt kolibakterier, som kan stamme fra avføring, forklarer Christensen til forskning.no.

Fast håndsåpe er en bakteriebombe

Grunnen til at kolibakteriene er i stand til å leve på et såpestykke, er at det fuktige miljøet på den faste såpen danner et perfekt vekstmiljø for bakterier.

Disse bakteriene er vant til å leve i et ugjestfritt miljø. Mage-tarmkanalen har egenskaper som ligner på såpen.

Hva med flytendte såpe?

Flaskesåpe utsettes også for bakterier, når du trykker på flasken etter å ha vært på toalettet, men den faste såpen er verre fordi bakteriene lettere overlever på den.

Til dette sier Christensen:

– Derfor bør man bruke flytende såpe, eller sørge for at håndsåpen tørker mellom hver bruk. Når vannet forsvinner, får bakteriene problemer, konstaterer Christensen.

Oppnå optimale håndhygiene

For å oppnå en optimale håndhygiene kan du en anskaffe deg en automatisk såpedispenser eller tørke av din vanlige såpeflaske jevnlig.

Husk også å bytte håndkleet ofte, fordi håndklær som har vært brukt over lenger tid inneholder en rekke bakterier som du kan bli syk av.

Kilde: forskning.no
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!