Disse overraskende midlene fungerer til all rengjøring – og de er bærekraftige!

Her er 10 billige og miljøvennlige rengjøringsprodukter som er langt mer effektive enn konvensjonelle rengjøringsprodukter.

vaskemidler

Følgende er et utdrag fra boken ‘Bærekraftig renhold’ av Ellinor Sirén

1. Sukkerbiter

Sukkerbiter er fantastiske å bruke til å skrape for eksempel fastbrent fett eller umulige flekker fra komfyr, stekebrett og gryter – uten å ripe. De kan også brukes til å skrubbe kalkflekker fra toalettskålen, vasken, dusjkabinettet eller badekaret.

2. Eddik

Eddik dreper bakterier, gjør overflater skinnende rene og nøytraliserer vond lukt. Den er perfekt å bruke i vindusvask, da overflaten etterlates helt klar. Eddik er også svært effektivt mot kalk og kan brukes til å avkalke vannkoker og kaffemaskiner. Ikke bruk eddik på marmor og naturstein – disse materialene er sårbare for syre.

Eddik kan fås mer eller mindre konsentrert. Husholdningseddik har typisk et eddikinnhold på 10 prosent og er dermed sterkere enn eddiktypene som brukes til matlaging. Husholdningseddik kan løse de fleste rengjøringsoppgaver. Du må imidlertid huske at eddik er en syre og kan derfor etse og forårsake skade ved inntak eller kontakt med hud eller øyne. Vanlig husholdningseddik kan forårsake irritasjon, men er relativt ufarlig, selv om et barn skulle ta en slurk.

Jeg anbefaler derfor at du holder deg til husholdningseddik i stedet for sterkere former for eddik.

OBS! Håndter alltid eddik og eddikblandinger med forsiktighet og oppbevar dem utilgjengelig for barn.

3. Natron

Foto: Fra boken ‘Bæredygtig rengøring, Forlaget Turbine

Natron eller bakepulver er virkelig helt magisk. Den rustfrie kjøkkenvaskens beste venn. Bakepulver nøytraliserer til og med vond lukt og er derfor perfekt som et miljøvennlig rengjøringsmiddel for klær. Madrasser som har vært utsatt for tisseuhell vil bli deodorisert igjen ved hjelp av natron, og skitne skosåler og fuger mellom flisene blir kritthvite igjen.

4. Kokosolje (organisk)

Kokosolje er antibakteriell og egner seg derfor svært godt til å olje skjærebrett og kjøkkenutstyr. Den kan også brukes til å fjerne limet fra etiketter på resirkulerte syltetøyglass og lignende eller limrester fra barnas klistremerker.

5. Fothøvel

Foto: Fra boken ‘Bæredygtig rengøring, Forlaget Turbine

Med en fothøvel kan du enkelt fjerne fastbrent fett fra ovn, ovnsdør og komfyr. Den er også perfekt hvis du vil fjerne malings- eller limrester, herdet stearinvoks og tørkede klatter av pannekakerøre fra glatte overflater. Den kan også brukes mot kalk i dusjkabinettet når ikke annet hjelper. Start forsiktig på et lite synlig sted til du er sikker på at det ikke vil skrape opp overflaten.

6. Linoljesåpe

Min favorittsåpe er definitivt linoljesåpen. Det er ekstremt effektivt – du trenger knapt å gni, og allikevel kommer skitten av superlett. Den er også skånsom mot huden. Linoljesåpen er på en måte kokosoljen til rengjøringsmidler. Den kan brukes til alt! Gulvvask, behandling av gulv, rengjøring på kjøkken og bad, for rengjøring av børster og som vaskemiddel (noen bruker det til og med som håndsåpe). Linoljesåpe er ypperlig til gulvvask, men den bidrar også til å jevne ut fargen på slitte parkettgulv, hvor overflaten på treverket skiller seg ut enkelte steder.

Jeg pleier å blande linoljesåpe og vann for å lage en linoljesåpespray, som jeg heller over i en sprayflaske så den er enkel å bruke til rengjøring. Linoljesåpe bør ikke brukes på vinduer, glass og speil, da den etterlater overflaten litt fet.

Linoljesåpe er ekstremt enkel å bruke og lukter fantastisk, selv om det ikke er tilsatt parfyme. Jeg synes det lukter friskt av agurk og melon (men ikke stikk nesa rett ned i beholderen – det lukter helt annerledes der).

Den herlige duften forsvinner ganske raskt etter at du har renset med den, men hver gang du lufter ut kjenner du igjen den magiske, friske duften. Det finnes også linoljesåper med tilsatt parfyme, men for meg er halve nytelsen den herlige og naturlige linoljesåpeduften, så jeg velger alltid den parfymefrie versjonen.

7. Mikrofiberkluter (svanemerket)

Foto: Fra boken ‘Bæredygtig rengøring, Forlaget Turbine

Mikrofiberkluter er dessverre laget av polyester, men så langt har jeg ikke klart å finne noe alternativ som gir på langt nær like gode resultater. Fordelen med dem er at de kan vaskes, de varer evig og etterlater overflaten skinnende ren.

Når de er tørre er de perfekte å tørke støv med, da støvet faktisk havner på mikrofiberkluten i stedet for å bare flyttes rundt. (Kast støvet i søppelet i stedet for å skylle det ned i avløpet. Vannverket synes det er vanskelig å rense vannet for de skadelige kjemikaliene som støvet kan inneholde).

8. Kluter laget av cellulose og bomull

Jeg opplever at kjøkkenkluter av cellulose og bomull er uslåelige til å tørke av spisebordet og til daglig tørking av kjøkkenbordet. De er enkle å bruke og tørker av overflaten nesten umiddelbart. Vask kluten ved å koke den i noen minutter med litt oppvaskmiddel så holder den seg frisk lenge.

9. Oppvaskmiddel

I tillegg til å brukes til håndvask av kjøkkenredskaper, er oppvaskmiddel en viktig ingrediens i vindusvaskere/mirakelprodukter. Oppvaskmiddel er også veldig godt å bruke mot fettflekker. Selv velger jeg oppvaskmiddel som er svanemerket og uten tilsatt farge eller parfyme.

10. Stål- eller kobbersvamp

Foto: Fra boken ‘Bæredygtig rengøring, Forlaget Turbine

Stål- eller kobbersvamper er kveilet metalltråd som er perfekt for å skrubbe bort vanskelige flekker og fastbrent mat. Sammen med litt oppvaskmiddel er de suverene når det kommer til å fjerne vanskelig lim fra syltetøyglass og lignende.