Eddik fungerer utmerket til rengjøring, avkalking eller mot ugress, mugg og dårlig lukt. Men det finnes også en del ting du absolutt ikke bør rengjøre med eddik. Grunnen til det, er at eddik er en syre og kan gjøre mer skade enn nytte.
Av den typen eddik som selges i matvareforetninger finnes det flere styrker, blant annet i 7% og 5%. Prosenttallet forteller hvor mye eddiksyre flasken inneholder. Ifølge Giftinformasjonen selges også eddik i 35% (også kalt eddikessens). Den kan blandes ut for å få en svakere blanding med eddik.
Man skal ikke undervurdere syrens kraft, derfor selges svakere eddik i runde flasker, mens sterkere eddik selges i mer firkantede flasker for å unngå at man velger feil.
Eddik 35% er sterkt etsende og kan gi alovrlige forgiftninger. Det er derfor svært viktig at denne oppbevares forsvarlig og håndteres forsiktig.
Skal du bruke eddik som er sterkere enn 10% så bør du bruke hansker.
Slik skal du behandle eddik
Ikke la deg lure av at eddik brukes i matlaging. Eddik er sterkt etsende i konsentrert form. Håndter alltid eddik med forsiktighet.
Dette bør du tenke på:
- Hell aldri eddik over i noe som kan forveksles som drikke
- Unngå å puste inn eddik. Det er spesielt viktig om du rengjør ovnen ved å varme opp eddiken eller om du blander den med varmt vann. Se til at ovnen er kald før du åpner ovnsdøren.
- Bruk gummihansker for å minimere kontakten med eddik
- Eddik skal alltid oppbevares utilgjengelig for barn og husdyr.
Eddik i øynene
Får du eddik i øyet kan dette føre til rødhet, irritasjon og i verste fall etseskader og alvorlige øyskader. Hvis uhellet skal du straks skylle med lunkent vann og kontakte Giftinformasjonen. Det kan være nødvendig med lang tids skylling av øynene på legevakt eller sykehus.
Svelging av eddik
Eddik kan forårsake irritasjon i munn, svelget, spiserøret og magesekk. Skyll munnen godt. Det er viktig at du ikke brekker deg. Kontakt Giftinformasjonen for videre oppfølging eller ring 113 ved alvorlige symptomer.
Innpust av eddiksyre
Se til at du får frisk luft og legg deg ned for å hvile. Kontakt Giftinformasjonen om du merker symptomer. Innpusting av eddikssyredamp kan føre til irritasjon i nese og svelg, hoste og heshet. I verste fall, og ved høye konsentrasjoner, kan eddiksyredamp forårsake ødem i svelg og lunger, sammentrekninger i bronkiene og alvorlig irritasjon av luftveiene. Også tennene kan bli skadet.
Eddik på huden
Om du får eddik på hud kan den bli rød og irritert. Høye konsentrasjoner kan gi blemmer og sårdannelse. Vask straks huden med varmt vann og såpe i minst 5-10 minutter. Kontakt lege hvis rødheten ikke forsvinner eller om det oppstår blemmer og sårdannelser.
Kilder: Giftinformasjonen, perstorp.com