Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet. 

Skoene dine er mer skitne enn du tror – eller tenker over. Mange av oss har sikkert en uskreven husregel om at uteskoene skal av når vi er hjemme, helst for å unngå støvsuge oftere enn vi gjør.

Likevel bryter sikkert mange av oss denne regelen når vi skal bære inn matvarene fra butikken eller hente noe vi har glemt.

Ganske harmløst når skoene ser så rene ut, ikke sant? Vel, vitenskapen er ikke enig! For selv om skoene med det blotte øye ser rene ut, så er de neppe det.

En studie fra University of Arizona viser at utesko er svært bakteriebefengte. Gjennomsnittlig finnes det helt opp mot 421.000 bakterier på skoene våre.

Studiet fant hele ni forskjellige typer bakterier, og det er snakk om bakterier som kan gi infeksjoner i mage, øyne og lunger.

Dessuten viste studiet at bakteriene lever lenger på skoene våre enn andre steder. Bakteriene lever nemlig av avfallsrester som vi går og tråkker rundt i.

Bakterier i hjemmet

Studiet viste også at bakteriene satte seg fast på gulvet i mer enn 90% av testforsøkene. Gulvtepper fikk en høyere score på bakterie-kontoen enn glatte overflater.

E. Coli-bakterier

En av de skumleste bakteriene er e.coli, og disse ble funnet på hele 27 prosent av skoene som var med undersøkelsen.

E.coli-bakteriene stammer ofte fra det vi går og tråkker i, for eksempel avføring fra fugler og hunder eller bakteriebefengte gulv på offentlige toaletter.

Kjemikalier og gift i stuen

I tillegg til at skoene er fulle av bakterier, kan skoen også ta med seg giftstoffer fra gressplenen eller veien.

Eksempelvis kan regnvannet på veien inneholde bensin og kjemikalier som setter seg under skoene, og på den måte blir med inn i hjemmet.

Det samme gjelder gressplenen som kan være gjødslet med kjemikalier som ikke høres hjemme innenfor husets fire vegger.

Bruk sunn fornuft

Ifølge Steffen Glismann, ved Epidemiologisk avdeling ved Statens Serum Institutt i Danmark, minskes den potensielle smittefaren hvis vi følger sunn fornuft.

Eksempelvis bør vi ikke gå inn med møkkete sko eller tråkke i hundbæsj og deretter tråkke på teppet i stuen.

Hvis du vil unngå å dra med deg bakterier og kjemikalier inn i hjemmet, kan du følge disse fire rådene:

1. La skoene stå igjen ved døren eller sett dem i skohyllen.

2. Vask hendene når du har tatt i skoene.

3. Rengjør skoene dine jevnlig.

4. Be gjester om å ta av skoene før de kommer inn.

Den beste bakteriedreperen er vaskemaskinen. Vask skoene i kaldt vann og såpe.Tåler ikke skoene å vaskes, kan du tørke av dem med desinfiserende middel.