Derfor kan det være usunt å re opp senga

Er den deilige senga di en yngleplass for midd? Disse utyskene kan gi allergiske reaksjoner – her er rengjøringsekspertens tips til hvordan du best kan bekjempe midden! 

ikke re opp sengen

Visste du at en gjennomsnittlig seng kan skjule opptil 1,5 millioner sengemidd? Midd – eller nærmere bestemt middens ekskrementer – kan gi deg allergiske reaksjoner. Midden elsker varme og fuktige omgivelser, og dermed er senga di en perfekt yngleplass.

Midd lever av døde hudceller fra huden din, så et godt renhold er viktig på soverommet. Men det lønner seg likevel ikke å altfor flittig med ryddingen:

– Noe så enkelt som å la være å re opp senga, kan fjerne fuktigheten fra sengetøyet og madrassen, slik at middene tørker ut og dør, sier dr Stephen Pretlove fra universitetet i Kingston til BBC.

seng
Du kan gå fra en uoppredd seng med god samvittighet – og færre midd! Foto: Getty Images

Luft ut midd

Gode nyheter for oss som ikke gidder å re opp senga, altså! Vi tok en prat med rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, forfatter av boka «Rent – så enkelt!», for å finne flere skitne fakta om sengevanene våre.

– Det stemmer at midden trives godt i kroppstemperatur. Blir dyna liggende over madrassen, får midden rikelig anledning til å formere seg, forklarer Hagesæther.

Hun mener imidlertid det holder å få luftet ut skikkelig etter natten før man rer opp senga:

– Ta en dusj og spis frokost først, og så kan du fint re opp senga etterpå. Da bør fuktigheten ha fordampet, mener rengjøringseksperten, som selv sverger til denne metoden.

– Ja, jeg liker ikke å komme hjem til en uoppredd seng, innrømmer hun.

Les også: 8 ting du ikke må gjøre på soverommet

Det blir altså opp til deg selv om du vil re opp senga eller ikke – alt etter hva du trives best med. Men skulle noen stusse over rotete sengetøy, kan du altså med god samvittighet skylde på midden.

re sengen
Vent med å re opp til etter frokost om du liker et ryddig soverom. Foto: Getty Images

Skift sengetøy regelmessig

Siden midden lever av hudavfallet ditt, bør du sørge for godt renhold av nattens lune rede.

– Det er viktig å skifte sengetøy regelmessig. En tommelfingerregel er å skifte på sengene hver 14. dag. Svetter du mye om natten, bør du skifte oftere, sier Else Liv Hagesæther.

– Luft gjerne sengetøyet når det er kaldt ute, det dreper midden. Før du legger på rent sengetøy, er det lurt å støvsuge overmadrassen. En dampvasker kan du også bruke på madrassen, den har så høy temperatur at du dreper midden.

Er du allergiker, finnes det dessuten spesielle madrassovertrekk som beskytter mot midd og allergener, sier hun.

Midden liker verken for lave eller for høye temperaturer. Derfor er det også viktig å vaske sengetøyet på 60 grader.

TIPS! Har du testet denne geniale metoden for perfekt brettede stretchlaken?

– 60 grader holder, det er unødvendig å vaske sengetøy på 90 grader. Det både sliter på sengetøyet og bruker mye energi, sier rengjøringsekspert Hagesæther.

vaske sengetøy
Midden dør når sengetøyet vaskes på 60 grader. Foto: Getty Images