Å tørke klærne inne kan være helsefarlig

Har du noen gang tenkt over hvor vannet fra klesvasken tar veien? Vi visste i hvertfall ikke at det kunne gjøre oss syke.

I gode gamle dager hang man alltid klesvasken utendørs slik at klærne fikk ordentlig med lufting i friskt vær. I tillegg sparte man plass innendørs, og klærne tørket som regel også raskere.

I dagens bysamfunn er det svært få boligblokker som legger opp til lufting i bakgårder eller på balkonger. Nå har vi tørkestativ stående der vi har plass, og stativet er ofte fylt til randen nesten hver eneste dag.

Les også: Skittent hjem kan ødelegge daten

Ifølge en undersøkelse gjort av InFact for Fjordkraft, svarer 57 prosent av deltakerne at de tørker vasken inne. Bare 14 prosent henger den ute, mot 22 prosent fra fjorårets undersøkelse.

Foto: Kai Gustavsen

Luftfuktighet gir større sjans for muggsopp

Dette er ikke en heldig utvikling, mener Astma- og Allergiforbundet. 

Kai Gustavsen er fagsjef for inneklima, og forteller at man som oftest ser hva luftfuktigheten gjør med inneklimaet på vinduet. Er vinduet dryppende vått, er det på tide å gjøre noe.

– Rom med høy luftfuktighet har større sjanse for å bli angrepet av muggsopp. Vegger har ofte tapet, bilder eller møbler stående tett inntil, og når dette ikke blir luftet, råtner det, forteller han.

Hvis garderoben din for eksempel står inntil en yttervegg, har du kanskje ikke tenkt på at klærne dine er i fare for å utvikle muggsopp.

Syk av luften inne

Gustavsen anbefaler å holde møbler 2-3 centimeter unna ytterveggen hvis boligen din er spesielt utsatt for luftfuktighet når du tørker klær.

Les også: 8 ting som ikke skal på loftet

Mange ringer til Astma- og Allergiforbundet og forteller at de har blitt syke av sitt eget inneklima, men da har mange av dem også stengt av luftventiler for å spare strøm.

– Det er klart det er viktig å spare energi, men helsen din er enda viktigere, påpeker Gustavsen. 

Foto: Kai Gustavsen

– Følg med på vinduene

For å forhindre muggsopp, midd og råte, bør du lufte boligen din så godt det går. Gjerne også mens klesvasken tørker. Bare at kjøkkenviften står på hjelper enormt, så heng klærne på best egnet sted.

Et vindu på gløtt eller en avtrekksvifte gjør også susen.

Les også: Dette endrer vi mest på når vi skal selge boligen

Vil det hjelpe å begrense klesvasken?

– Det er vanskelig å si, men det er klart at mindre klesvasker vil gi mindre luftfuktighet av gangen. Så lenge man er bevisst på hva innetørkingen gjør, så er mye gjort. Følg med på vinduene, bruk avtrekksvifte og sett vinduet på gløtt – det er det smarteste du kan gjøre, forklarer Gustavsen.

Foto: Kai Gustavsen

Huskeliste:

  • Neste gang du skal kjøpe ny vaskemaskin, bør du kryssforhøre selgeren angående sentrifugen. En rask vaskemaskin med høy sentrifuge vil gi tørrere klesvask, og dermed mindre luftfuktighet. 
  • Pass på at tekstilmøbler ikke står inntil yttervegger i boliger som er mer utsatt for råte og mugsopp. 
  • Unngå vaskemiddel og tøymykner med parfyme og annen godlukt; det vil kun forverre luftkvaliteten og inneklimaet.
  • Hvis uhellet først er ute og du oppdager muggsopp, gjør du best i å kontakte fagfolk. Egne drakter, støvsugere og verktøy trengs for å fjerne soppen.