Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

De fleste ser på oppvask som en kjedelig aktivitet som bare må gjøres, men det viser seg at du faktisk kan ha godt av å skrubbe gryter.

En studie utført av forskere ved Florida State University viser at det å vaske opp for hånd, kan ha en positiv helseeffekt. Oppvasken kan nemlig ha en beroligende effekt – noe som igjen gir økt velvære, lavere stressnivå og bedre immunforsvar.

– Jeg har hatt en interesse for mindfulness i flere år, både som behandler og forsker, sier Adam Handley som er en av forskerne bak studien i en pressemelding fra universitetet.

Mindre stress og nervøsitet

– Jeg var spesielt interessert i hvordan en rutinepreget hverdagsaktivitet kunne brukes til å oppnå en tilstand av nærvær og gjennom det øke følelsen av velvære, forteller han videre.

51 universitetsstudenter deltok i studien. Litt over halvparten ble opplært i å fokusere på den beroligende opplevelsen av oppvask; for eksempel lukten av såpe, følelsen av såpeskum, temperaturen i vannet og formen på tallerkner de vasket opp.

De resterende studentene, som var ment som kontrollgruppe, skulle bare fokusere på å bli ferdig med oppgaven.

Av de som fokuserte på den beroligende delen av oppvasken, svarte 27 prosent at de følte mindre nervøsitet. De opplevde også at oppvasken førte til økt mental stimulering. For kontrollgruppen fant ikke forskerne noen positive helseeffekter.

Ifølge forskerne viser det at oppvask kan ha en beroligende effekt hvis du har den riktige tilnærmingen til det.

Så hvis du er litt stresset, er det bare å ta fatt på oppvasken.

Kilde: Real Simple