Er du en av dem som bruker samme kjøkkensvamp i månedsvis og tror at svampen blir ren igjen om du koker den eller skyller den i såpevann? I så fall bør du snarest kaste den NÅ, ifølge forskere ved Hochschule Furtwangen University.
Forskerteamet har nemlig studert bakterier i brukte kjøkkensvamper, og studien er publisert i det naturvitenskaplige tidsskriftet Scientific Reports.
Bare noen bakterier dør
Forskjerne har testet flere vanlige rengjøringsmetoder, blant annet koking i micorbølgeovn, koke dem eller legge dem i eddik. Og resultatene er like nedslående for alle metoder: Svampene var fulle av bakterier etterpå.
Det er kun noen av de svakeste bakteriene som dør. De sterkeste bakteriene lever i beste velgående, og det blir faktisk flere av dem.
– Når folk prøver å vaske svampene sine hjemme, så gjør de det verre, sier forskningsleder Markus Egert til New York Times.
Han mener at kjøkkensvamper bør byttes ut omtrent en gang i uken.
Så skitten er kjøkkensvampen
Forskerne identifiserte hele 362 ulike bakterier i svampene. Dessuten fant de 82 milliarder bakterier på bare én kubikkcentimeter av svampen.
Selv om svampen er en bakteriebombe, har ikke forskerne funnet direkte farlig bakterier.
En bakterie som ble funnet var Moraxella osloensis. Den kan gi infeksjoner hos personer med nedsatt immunforsvar. Dette er også samme bakterie som gjør at svampen lukter surt.
– Som avføringsprøver
I tilegg oppdaget forskerne svært høy bakterietetthet i svampene.
– Du finner den samme bakterietettheten i avføringsprøver fra mennesker. Det er trolig ikke noe annet sted i verden med så høy tetthet av bakterier, sier Egert.
Kjøkknet gir et godt vekstmiljø for bakterier, som primært kommer fra mat, kjøkkenoverflater eller menneskehud.