10 planter som gir bedre innemiljø

Grønne planter renser luften, fjerner giftstoffer og øker luftfuktigheten. Disse plantene gjør inneklimaet bedre.

Høst og vinter står for døren, og når vi fyrer mye, blir det ofte dårligere luft innendørs. Men med grønne planter kan ditt innemiljø faktisk bli bedre. Visste du at grønne planter kan øke luftfuktigheten med så mye som 15 prosent?

En grønn vinduskarm kan også påvirke hvordan du føler deg. I en dansk studie fant noen studenter ut at folk følte seg merkbart mer tilpasse med grønne planter i omgivelsene og flere fortalte at de slappet bedre av.

Undersøkelser viser også at grønnfargen også har innvirkning på stress.

Derfor gir grønne planter bedre innemiljø

Plantene er derfor ikke bare pene og se på, men har også noen viktige funksjoner:

Luftrensere
Noen planter fungerer som luftrensere, ved at de ”spiser” giftige avgasser og frisker opp luften ved å avgi oksygen. De plantene med størst bladoverflate produserer mest oksygen.

Støydempere
Gjennom fotosyntesen renser grønne blader luften ved å omdanne karbondioksid til oksygen. I tillegg er plantene med på å holde luftfuktigheten på et sunt nivå. De virker også støydempende og skaper liv og stemning i rommet.

Avstressende
Forskning viser at færre blir plaget med hodepine og luftveisinfeksjoner når det finnes grønne planter i innemiljøet. Stressnivået minker og konsentrasjonen blir bedre. Andre studier har slått fast at utsikt til trær, busker, gress og blomster virker avstressende.

Ifølge Plantasjen er de plantene som gir oss best luft i huset fredslilje, gullranke og bregne. Eføy, bjørkefiken og paraplytre har også miljøvennlige egenskaper. 

Når du skal velge plante burde du gå for en plante med mange grønne blader, ettersom deres fordampning er størst.

Plantene som gir bedre innemiljø:

  • Aloe vera
  • Grønnrenner (Chlorophytum elatum
  • Draktre (Draceana deremensis)
  • Gullranke (Epipremnum aureum)
  • Bjørkefiken (Ficus benjamina)
  • Orkidé (Phalaenopsis
  • Bajonettplante (Sansevieria trifasciata)
  • Paraplyplante (Schefflera arboricola
  • Fredslilje (Spathiphyllum)-
  • Gåsefotsyngonium (Syngonium podophyllum

*Pass alltid på at kjæledyr og barn ikke spiser eller smaker på plantene hjemme. Noen er nemlig giftige. Se hvilke planter som er giftig for hund og katt her, eller hvilke planter som er mest giftige for oss menesker her

Slik steller du de grønne plantene

Ifølge Plantasjen trenger du ikke ha grønne fingre for å holde de grønne plantene frodige og friske. Det største problemet er at vi gir plantene for mye vann. Velg for eksempel fredsliljen, den sier tydelig i fra når den er tørst.

Husk også at plantene skal dusjes jevnlig, slik at de ikke ender som støvsamlere.

Sørg også for at planten får nok med lys på vinteren, enten kunstig eller ved å plassere den ved et vindu der det kommer inn mye lys.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!