8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

#1 Du bruker for mye vaskemiddel

Bruker du for mye vaskemiddel når du vasker tøy, risikerer du at det ikke blir ordentlig rent. Det skyldes at overflødig såpeskum tiltrekker seg skitt fra tøyet, som igjen setter seg fast og fører til opphopning av bakterier.

#2 Du vasker tøy som ikke skal vaskes i vaskemaskinen

Det er generelt viktig å holde seg til anvisningene som står på vaskelappen på klærne. Det kan imidlertid være forvirrende når noen plagg som ikke kan vaskes, likevel kan vaskes for hånd eller lufttørket.

Tekstiler som lin og de fleste typer silke tåler håndvask, men du bør holde deg til vaskeanvisningen når du vasker klær i skinn, ruskinn, silke, klær med ornamenter og strukturerte klær som blazere.

#3 Du glemmer å dra opp glidelåsen

De små metalltennene i glidelåsen kan rive hull i delikate stoffer som vaskes i samme maskin. Derfor må du alltid være påpasselig med å dra opp glidelåsen på jeansene før du slenger dem i maskinen.

#4 Du vasker skjorter med knappene kneppet igjen

Det kan virke som en god ide å kneppe igjen alle knappene på skjorta før den legges i maskinen, men da risikerer du overbelastning av knapper og knappehull, noe som igjen kan føre til at knappene lettere faller av.

Derfor bør du alltid ta deg tid til å kneppe opp alle knappene på skjorta før du slenger den i maskinen.

#5 Du bruker for mye blekemiddel

Blekemiddel kan være effektivt for bli kvitt svette- eller blodflekker på klærne. Ønsker du en mer naturlig løsning kan du legge de flekkete klærne i en stor gryte vann og tilsette et par skiver sitron. La det koke noen få minutter.

#6 Du har ikke stabilisert vaskemaskinen

Når vaskemaskinen din ikke står støtt, risikerer du at vibrasjoner kan ødelegge gulvet ditt og at viktige komponenter i maskinen kan løsne. Legg et vater på toppen av maskinen din og justér beina slik at maskinen din står stabilt.

Hvis ikke det hjelper, kan du prøve å sette maskinen på en vibrasjonsmatte eller sette vibrasjonsdempere under hvert bein. Dette vil gjøre at maskinen blir stående på gulvet.

#7 Du la tørketrommelen hvile mellom hver gang den brukes

Lar du tørketrommelen hvile før du setter i den i gang med neste vask? Faktisk er det mer effektivt å la tørketrommelen jobbe videre med en ny vask. På den måten får du utnyttet varmen fra forrige tørkejobb og sparer strøm.

#8 Du har ikke rengjort tørketrommelen

For at tørketrommelen skal fungere mest mulig effektivt, må du rengjøre den. Alle tørketromler har et lofilter som samler opp lo fra trommelen. Lofilteret bør renses etter hver vask. Det sitter også «gjemt» en kondensator under trommelen som ikke er synlig.

Den trenger jevnlig rens for at trommelen skal virke mest mulig effektivt. Sjekk bruksanvisningen før du kaser deg ut i det. Noen nyere tromler har også selvrensende kondensator.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!