7 ting du må vite hvis du har det kaldt på soverommet

Temperaturforskjell i et kaldt soverom kan skape kondens og mugg, og være skadelig for hus og hjem.

kaldt på soverommet

Mange sverger til å ha det kjølig på soverommet, enten ved å ha åpne vinduer eller holde termostaten nede. Og det er ikke så rart, for vi mennesker sover faktisk best i avkjølte rom. Helsedirektoratet anbefaler at temperaturen på soverommene våre bør ligge på mellom 14 og 18 grader, skriver NRK.

Men man skal ikke slippe inn sval natteluft helt uten å ta forholdsregler. Et rom med kald luft kan nemlig skape store problemer både for deg og helsen din.

Fuktskader og muggsopp

Det hele handler om inneklima. For hvis temperaturen på soverommet er 5 grader eller kaldere en resten av boligen, vil det sannsynligvis oppstå fukt og kondens på overflatene.

Kondensdannelsen er nemlig uungåelig når den varme luften fra de andre rommene trekker inn mot det kalde soverommet. Og nei, du kan ikke forhindre dette ved å lukke døren til soverommet.

Kondens er nå ikke noe farlig i seg selv, men problemet oppstår hvis kondensen får bli liggende – og forårsaker fukt og muggsopp. Det kan nemlig være skadelig både for deg og boligen.

Sov godt, kjølig OG tørt

Dette med kondens og mugg er selvfølgelig dårlig nytt for deg som vil ha det kaldt på soverommet, men slapp av. Du kan fortsatt holde temperaturen nede der du sover, bare du tar noen grep for å unngå fukt og mugg.

7 tips for god luftkvalitet på kjølige soverom

1. Skru opp varmen på morgenen

Hvis du skrur ned temperaturen på soverommet når du legger deg, er det viktig at du skrur den opp igjen når du står opp om morgenen.

2. Luft ut før sengetid

Du kan med fordel lufte ut av rommet før du legger deg, eller til og med “sjokklufte”. Sørg for at det er gjennomtrekk, og luft godt i 10-15 minutter. Dette er mer effektivt og bedre for inneklimaet enn å lufte litt hele dagen. Og i mellomtiden kan du pusse tennene og hoppe i pysjen.

3. 18 grader på dagtid

Hold soveromstemperaturen til 18 grader på dagtid. Det er helt i orden at soverommet ikke er like varmt som de andre rommene i boligen – så lenge temperaturforskjellen ikke overstiger 5 grader.

4. Tenk deg om hvis du sover med åpne vinduer

Du kan godt sove med åpent vindu på natten, men temperaturforskjellen mellom luften ute og inne bør ikke være ekstrem. Derfor bør du ha vinduene lukket på natten gjennom de kalde vintermånedene.

5. Luft godt hver morgen

Det er også viktig å lufte godt hver morgen, fordi du med dette slipper ut all fukten som har oppstått i løpet av natten. Dette gjelder særlig i vintermånedene, når du sover (bør sove) med lukkede vinduer.

6. Ha avstand mellom møbler og yttervegger

Hvis du har dårlig isolerte yttervegger og/eller lite ventilasjon, gjør du lurt i la senga og andre møbler stå ca 10 cm unna ytterveggene. Dette er nemlig soner som er særlig utsatt for mugg og fukt, men med luft mellom minsker risikoen markant.

7. Tørk fukt av overflatene

Hvis det har dannet seg kondens på vegger og vinduer i løpet av natten, er det svært viktig at du tørker av dette så raskt som mulig på morgenen, så ikke fukten trekker inn i byggematerialene. Med dette gir du muggsoppen langt dårligere trivselsvilkår.

Kilde: Idenyt.dk