7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Den populære matpoteten er et vidundermiddel uten like – for faktisk kan poteten, og saften i den, brukes til mange ting som ellers ville kreve andre (dyre) redskaper.

Her kan du lese mer om hva du kan bruke poteten til:

1. Fjerne rust

Kniver kan bli rustne. Det skjer når metallet utsettes for fukt. En kombinasjon av potet og oppvaskmiddel kan være en effektiv måte å fjerne rust på. Del en potet i to og ha på litt oppvaskmiddel på den rette flaten av poteten. Sett poteten på den rustne overflaten og la det virke i noen timer, så skal rusten være enkel å fjerne.

2. Rengjøre glass

Du har sikkert prøvd med vått avispapir, diverse kluter og kjemikalier for å få vinduene pene og rene. Noe du sikkert ikke har prøvd er å dele en potet i to og «vaske» med poteten. Tørk av vinduet med en tørr klut etter – og du har et blankt vindu.

3. Behandle instektbitt

Har du fått ett eller flere insektbitt kan du behandle dem med potet. Skjær av en potetbit og press den mot bittet. Hvis det er et større bitt, kan du feste potetbiten med hudvennlig teip. Poteten vil redusere kløe og smerte fra insektbittet.

4. Puss skoene dine

Har du gått tom for skokrem? Intet problem, så lenge har du har poteter! Del poteten og gni den direkte på skinnskoen. Som med skokrem vil overflaten se matt og og kjedelig ut, men la den stå i 7-10 minutter. Tørk deretter av skoen med en tørr, myk klut for å få glansen tilbake.

5. Fjerne knust glass

Når et glass går i gulvet så går det som oftest i tusen knas, og det kan nærmest være umulig å få opp alle de små skårene. For å løse problemet kan du dele en potet i to og bruke den som «svamp» for å få opp skårene.

6. Potet mot hovne øyne

Poteter hjelper mot hovne øyne, litt på samme måte som agurkskiver vil potetskiver også kjøle ned og tilføre fukt til øyeområdet. Legg en potetskive på hvert øye og la de ligge der i 20 minutter. Potet kan også brukes mot mørke ringer under øynene.

7. Mot dugg på speilet

Du har garantert opplevd at speilet på badet er helt dekket av dugg når du kommer ut av dusjen. Men du kan faktisk bli kvitt dette irriterende problemet ved å gni en potet mot speilet. La saften fra poteten tørke inn og tørk av eventuelle striper.

Kilde: Thealternativedaily & Boldsky