3 smarte tips: Slik unngår du tørre hender

Tørre henger er ikke et sjelden syn i disse dager. Med hyppig håndvask og bruk av antibac går de fleste rundt med ru og sprukne hender. Med du kan enkelt unngå det - les om hvordan du holder hendene fuktige og hvorfor de faktisk blir tørre. 

Tørre hender er både irriterende og kan gjøre vondt når huden sprekker opp fordi huden mangler fukt. Heldigvis er de fleste nordmenn veldig flinke med håndhygienen for tiden, noe som betyr at mange også opplever dehydrert hud. men det er mange måter du kan bli kvitt tørr og sprukken hud. 

Årsaken til tørr hud 

Det er ikke bare vasking av hendene og antibac som gjør at huden blir tørr. En faktor kan også være sesongen. 

Når vinteren kommer går luftfuktigheten ned og luften blir tørrere. I vintersesongen er du derfor spesielt utsatt for tørr hud, da luften rundt oss også er betydelig tørrere. Det kan derfor være lurt å passe ekstra godt på huden på henden i sommerperioden, slik at den er klar for vintersesongen eller i en periode som denne hvor vi skal vaske hendene ekstra ofte. 

Hvorfor bli huden din tørr? 

Men hvorfor er det slik at huden på hendene blir tørr når vi vasker dem, eller bruker antibac? 

Det er en naturlig barrierer på huden som sikrer at fuktigheten i huden ikke fordamper. Dette er hvis barrieren er sunn og tett. Hudens barriere kan derimot slites ned og bli tynne og svake, som gjør at huden ikke klarer å holde på fuktigheten under barrieren. 

Den store synderen som svekker hudbarrieren er vann. Selv om man tenker at vann gir fuktighet, så har vann faktisk den motsatte effekten på hud. Vann tørker nemlig ut huden. 

Antibac og såpe 

Antibac kan faktisk være mer skånsomt mot huden din enn å vaske hendene med såpe. Men husk at å vaske hendene med såpe er mye mer effektivt for å fjerne bakteriene. Se her hvor mye såpe du skal bruke for å vaske bort korona!

Så i en tid som nå hvor vi prøver å minimere smitte er det lurt å bruke vann og såpe når du kan og antibac når du er på farta og ikke har det andre tilgjengelig. Se hvordan du lager din egen antibac her

3 effektive tips for å unngå tørr hud

Hvis du har tørre hender, må hudbarrieren bygges opp igjen, og det kan du gjøre ved å bruke en god krem. I tillegg kan du forhindre at huden tørker ut ved å følge disse tipsene: 

  • Kaldt vann er mer skånsomt for huden enn varmtvann. 
  • Ikke bruk såpe på hendene som er beregnet til for eksempel oppvask. Bruk håndsåpe til hendene. Hvis du skal vaske opp eller vaske huset bør du bruke hansker, det kan forhindre at hendene blir tørre. 
  • Bruk en håndkrem som har et høyt innhold av hud identiske eller naturlige fettstoffer. De kan hjelpe huden til å bygge opp de svekkede barrierene.