11 rengjøringstabber som ødelegger maten din

Hvis mat eller drikke smaker litt rart, kan det være rengjøringen som er problemet. Her er noen vanlige tabber mange er skyldige i. 

1. Du renser ikke kaffekvernen godt nok

Når du først har gått til innkjøp av en kaffekvern for å sikre deg den luksuriøse følelsen av nykvernede kaffebønner, er det synd og skam å ikke følge opp. Det betyr daglig rensing. Vi vet – veldig kjedelig! Men oljen fra kaffebønnene som sitter igjen i kverna kan ødelegge hele kaffeopplevelsen. Så sørg for å rense kvernen regelmessig (sånn ca en gang i måneden) med enten rensepellets (som du får kjøpt i kaffebutikker) eller rett og slett havregryn: Kjør først en kopp med havregryn gjennom kvernen på den groveste innstillingen, før du kjører de samme grynene gjennom igjen, denne gangen på den fineste innstillingen. 

2. Du griller på en skitten rist

I grillsesongen får grillen kjørt seg, og det er ikke alltid man gidder å vaske risten mellom hvert måltid. Det straffer seg når neste kjøttstykke skal til pers. Forkullede biter av gammel mat kan feste seg på dagens middag. Carolyn Forte er leder for rengjøringslaben hos Good Housekeeping Institute, og hun anbefaler å skrubbe grillen med en egnet børste eller sammenkrøllet aluminiumsfolie etter hvert bruk.

3. Du bruker oppvaskmiddel med altfor sterk lukt

Noen typer oppvaskmidler til oppvaskmaskinen er sterkt parfymerte, og lukten kan henge igjen på servise, glass og bestikk. Og vi vet jo alle hvor tett sammenknyttet lukt og smak er til hverandre…

4. Du vasker stekepannen i oppvaskmaskinen

Mild såpe og oppvask for hånd er greit, men oppvaskmaskinen kan ta knekken på belegget i stekepannen din. Det betyr påfølgende dårligere, og mer ujevn, steking av maten.

5. Du renser ikke stekeovnen godt nok

Stekesprut, dryppende kraft, smeltet ost eller annen søl i stekeovnen bør angripes med det samme skaden har skjedd. Unnlater du å fjerne sølet, vil det bare gro enda bedre fast, og kan også slippe ut lukt som påvirker det neste du skal steke der inne.

6. Du vasker ikke plastbeholderne dine godt nok

Plastbokser er praktiske for oppbevaring av mat, både i kjøleskap og fryser. Men når du har spist opp innholdet, bør du sørge for å vaske boksen snarest mulig. Da sørger du for å fjerne både misfarging og smak som henger igjen.

7. Du bruker for mye oppvasksåpe

Det er ikke alltid mer er bedre, og dette er et typisk tilfelle. Hvis du ser at oppvaskmiddel henger igjen på den rene oppvasken din, har du antakeligvis overfylt kammeret i oppvaskmaskinen.

8. Du setter bestikket for tett i oppvaskmaskinen

Ikke stapp for tett med gafler, kniver og skjeer i bestikk-kurven. De har veldig lett for å feste seg inntil hverandre, noe som gjør vaskingen tilnærmet umulig. Sett heller bestikket pekende i forskjellige retninger, slik at alle får like god vask.

9. Du skyller ikke kloren godt nok bort

Selv om klor er effektiv som bakteriedreper, bør du være forsiktig med hvordan du bruker det på kjøkkenet. Rester av klor i maten er verken godt eller sunt. Skyll alltid godt når du bruker klor.

10. Du skyller ikke oppvasken godt nok

Noen ting er det greit å vaske opp for hånd, men husk å ikke slurve med skyllingen. Såpe i drikkeglasset er ikke spesielt godt. 

11. Du vasker hvitløkspressen i oppvaskmaskinen

Hvitløkspressen bør håndvaskes. I oppvaskmaskinen kan biter av hvitløk størkne i hullene, noe som vil ødelegge den over tid. 

Kilde: Good Housekeeping. 

Vil du har flere tips og triks til hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!