10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

1. Fjern flekker fra sko i semsket skinn med viskelær

Et vanlig, hvitt viskelær kan på mirakuløst fjerne mørke flekker på sko i semsket skinn. Vi anbefaler dog at du prøver deg frem med å viske forsiktig først, for å se hvordan flekken og stoffet reagerer.

Se også: Derfor skal du aldri gå inn med sko

2. Vask joggesko med neglelakkfjerner

Neglelakkfjerner er akkurat passe sterkt til å fjerne gjenstridige merker og flekker fra de fine, dyre joggeskoene dine. Også her er det en fordel å begynne i det små, og se hvordan middelet virker. 

3. Impregner skoene dine med bivoks

Sko i canvas-stoff (som de på bildet over) kan impregneres med bivoks. Dette vil bidra til skoenes evne til å avvise vann, men noe regnstøvler blir det ikke. Gni bivoksen mot stoffet til det er jevnt fordelt. 

4. Fjern flekker og skitt fra semskete skinnsko med en neglefil

De vanskeligste flekkene på sko av semsket skinn kan ofte fjernes med en neglefil. Begynn med å gni spissen av neglefilen forsiktig mot flekken, for å se hvilken effekt det har. Bare vær påpasselig så du ikke ødelegger skinnet.

5. Fjern olje- og fettflekker med shampoo 

Det høres litt for enkelt ut, og det er det faktsk i virkeligheten også. Ha litt shampoo oppi vannet du vasker skoene dine med, og la magien utfolde seg. Shampoo er nemlig fettoppløselig, noe som betyr at det har spesielt god effekt på fett- og oljeflekker. 

6. Fresh opp skinnskoene dine med balsam

Hvis det er lenge siden forrige lønning, er det et lurt billigtriks å bruke litt hårbalsam for å friske opp skinnskoene dine. For sikkerhets skyld bør du først prøve en liten dose balsam, evt på innsiden av skinnet, for å se hvordan materialet reager på balsamen.

7. Fjern skitt fra skinnsko med tannkrem

Neste gang du skal rense skinnskoene dine for skutt og smuss, prøv å bruk litt vanlig hvit tannkrem og en myk børste. Resultatet vil overraske deg! Men pass på at du bruker en tannkrem uten granulater eller små korn, da dette vil ikke vil hjelpe prosessen.  

8. Puss penskoene dine med avispapir 

Et annen smart tips for deg som liker å spare der det spares kan, er å bruke avispapir til å pusse pensko. Papiret bør være svart/hvitt, så du ikke får fargeoverføring på skoene dine. Gni avispapiret mot skoene til du har oppnådd  ønsket effekt. 

Les også: Slik får du huset til å lukte fantastisk! 

9. Fjern vannflekker på skinnsko med hvit eddik

En støvel tar ikke nødvendigvis skade av vann, men gamle, inntørkede vannflekker kan være riktig så stygge. En måte å fjerne dem på, er å gni litt hvit eddik på flekkene. Det vil forhåpentligvis gjøre susen. Etter behandlingen bør du smøre inn skoene med fett eller skokrem.  

10. Redd sure sko med hjemmelagde luftfriskere 

Selv de vakreste sko kan bli beskjemt av vond lukt. Og det er ikke særlig gøy hvis de dyre favorittskoene dine ikke kan brukes fordi de lukter for sterkt. Men dette kan du unngå med å lage  egne duftposer til skoene dine. 

Det eneste du trenger er en tråd, et par tøystykker på størrelse med en serviett, maismel, bakepulver og duftolje (hvis du ønsker deg en spesiell lukt).

Bland 1 del bakepulver, 1 del maismel og et par dråper duftolje i en liten skål. Bland det sammen og legg ca en spiseskje av blandingen i midten av tøystykkene. Deretter bruker du tråden og knyter igjen tøystykkene, så pulveret ikke drysser ut.

Videre knyter du et par-tre duftposer sammen i en klynge, og så legger du de velduftende posene i de illeluktende skoene skoene dine, når de ikke er i bruk.

Et voilà – Friske, freshe fottøy!  

Vil du ha flere smarte tips? Meld deg på vårt nyhetsbrev!