Riktig oppbevaring av vin

Riktig oppbevaring av vin avgjør om vinen når sitt fulle potensial eller ei.

– Vin er et levende næringsmiddel, og må oppbevares riktig, sier Ken Canaiolo Engebretsen. Han er president i Den Norske Vinkelnerforening, utdanningsansvarlig ved Norsk Sommelier Utdannelse og driver i tillegg Vinoteca.no, et firma som bygger og tilretteleggere vinkjellere.

Når man har en dårlig vinopplevelse, er det en vanlig antakelse at vinen er dårlig. Men som oftest skyldes det at en god vin har blitt dårlig lagret.
– Hvis du lagrer vinen i en vanlig bod uten riktig temperatur eller luftfuktighet, vil vinen bli ødelagt innen et års tid, advarer Engebretsen.

Det er særlig fire ting du bør tenke på når du vurderer å lagre vin over lengre tid: temperatur, luftfuktighet, vibrering, og lys.
– Vin har en retning hvor den skal utvikle seg, og avvik i lagringsforhold fører til at vinen vil utvikle seg annerledes og den når ikke det perfekte smaksbildet den skal ha.

Temperatur
Gode lagringsforhold betyr at rommet holder en jevn temperatur mellom åtte og tolv grader.
– Der de fleste bommer, er at de tenker at temperatur ikke er så viktig. De lagrer vinen for varmt, og dermed blir vinen ødelagt, sier Engebretsen.

Luftfuktighet
Riktig atmosfære for vinlagring, er ved 70-80% luftfuktighet.
– Mange lagrer vinen for tørt, for eksempel rundt 50% luftfuktighet. Det som skjer da, er at vinen oksiderer. Den blir rett og slett til eddik, forklarer Engebretsen.

Vibrasjonsfritt
Vin må lagres vibrasjonsfritt. Det kan by på en utfordring i byer, hvor tungtrafikk, jerbaner eller trikker skaper vibrasjoner i boligen.
– Når vinflaskene vibrerer, utvikler vinen seg fortere og den utvikler seg feil.

Mørkt
Vin skal oppbevares mørkt. Det er også derfor rødviner lagres på mørke flasker. Lys fører til at vinen endrer farge og det påskynder utviklingen.

Mer informasjon:
Vinoteca, tlf: 9013 6883
Vinoppbevaring (dansk)
Bordeaux Vinhandel, tlf: 92 05 22 40