Nye lass krever plass

Salget av oppbevaringsmøbler går så det suser, viser en ny undersøkelse fra Prognosesenteret. Den store kjøpefesten gir behov for flere skuffer og hyller – i alle rom.

Møbelanalysen er en undersøkelse som tar pulsen på nordmenns møbelkjøp. Analysen gjennomføres av Prognosesenteret på vegne av Møbelrådet.

Undersøkelsen viser at over 70 % av alle møbelkjøpere har handlet skap, bokhyller og oppbevaringsmøbler over en periode på tre måneder.

Knut Skoe i Møbelrådet tror at den sterke økonomien har skylda. Tidenes største kjøpefest gjør at vi også trenger flere oppbevaringsmøbler.

– Det er tydelig at folk har et stort behov for nye oppbevaringsmøbler. Vi er også i høyeste grad et boklesende folk – hele 30 prosent av de som handlet møbler første kvartal i år, handlet bokhyller eller andre hyller.

Skoe forteller videre at også møbelbransjen har fått et løft de siste årene. – Vi ser også at publikum vurderer norske møbelprodusenter som svært gode både når det gjelder kvalitet og design.

Bøker i stua igjen
Eirik Soltvedt, daglig leder i PEGA, som produserer skap, – hylle og reolsystemer mener de gode tidene fører til at nordmenn setter større krav til møblene de skal oppbevare ting i.

– Særlig i stuen har vi sett et stort sceneskifte de siste årene. Flatskjermenes inntreden har gjort at mange har byttet ut den tradisjonelle tv-benken med nye hyllesystemer der skjermen blir hengende som et bilde. Arveporselenet som tidligere sto i en stor og tung reol langs veggen i stuen er flyttet inn i integrerte skap på kjøkkenet. Igjen i stuen står kanskje et stilig glasskap med et begrenset utvalg av pyntegjenstander, sier Soltvedt.

Også bøkene er på vei inn i stuen igjen. – Bøkene har en stund vært ute av stuen, men vi merker at stadig flere ønsker seg hylleløsninger som bringer bøkene tilbake. Gamle verker og nye bestselgere er igjen blitt status, og ikke noe vi gjemmer bort, sier Soltvedt.

Vi investerer i garderoben
Også på soverommet byttes oppbevaringsmøblene ut. Produsenten ELFA har i en årrekke laget oppbevaringsløsninger for norske hjem. Viseadministrerende i ELFA, Erik Pettersen kan fortelle om økt omsetning det siste året.

– Allerede hittil i år har vi opplevd en økning på 19 prosent fra forrige år. Det er tydelig at folk ikke bare investerer i ting, men også steder å gjøre av tingene, forteller Erik Pettersen.

Endringen er spesielt tydelig på soverommet, hvor de tradisjonelle hvite garderobeskapene byttes ut.

– Vi ser en tydelig dreiing mot hylleløsninger og skyvedører, særlig i nye leiligheter og hus. Folk er mer opptatt av kvalitet og ønsker skap som varer, i stedet for rimeligere som kanskje ikke tåler å bli flyttet rundt. I tillegg er det populært med luftige løsninger som gir bedre oversikt og får innholdet til å se penere ut.