Bli kvitt smårotet en gang for alle

Bruk januar til å rydde i huset ved å oppbevare tingene dine annerledes. Vi har fått interiørdesigner og blogger Elisabeth Heiers beste tips til hvor du bør begynne.

Hus har som regel en vane for å bli rotete selv om man ikke gjør annet enn å rydde. Har du noen gang tenkt over hvordan rot oppstår? Mest sannsynlig fordi det ikke har en fast plass.

Ark, vesker, nøkler og enkelte andre ting skal gjerne være tilgjengelig 24/7, samtidig som det ikke er i veien. Hvor oppbevarer man sånt?

Tenk i forveien

Interiørdesigner, stylist og Bo Bedre-blogger Elisabeth Heier tenker alltid i forveien når det gjelder faste plasser til alle de tingene som ligger strødd.

Blant annet har barna egne skuffer og skap i gangen, og i en egen skuff ligger nøkler, reflekser og småmynter i en skuffeinsats fra Ikea.

– Det er enklere å legge ting på riktig sted med én gang når oppbevaringen er plassert der du trenger den, forteller hun.

Foto: Elisabethheier.no

God planlegging

Elisabeths beste tips er å tenke ut hvor ting bør ha en fast plass. Notatbøker, ledninger, dokumenter; alle de tingene som alltid ligger overalt. 

– Sett av en skuff eller en hylle til alle de tingene som blir liggende å flyte, slik at de «bor» et sted. Når alle i huset vet hvor de forskjellige tingene bor, er det enklere å holde det ryddig i hverdagen.

Bruk hele huset

Hvis du sliter med å finne et ledig skap eller bare en liten skuff, er det kanskje et par steder i huset du ikke har tenkt over at du kan bruke.

Elisabeths personlige filosofi er at man kan og bør bruke hele huset. Benytt deg av høyden i rommene, og sett for eksempel inn ekstra hyller mellom garderoben og taket. Er det plass over en dør? Eller under trappen? Hva med under sengen?

Foto: Elisabethheier.no

Skjul alt bak skap

– I en liten ettromsleilighet kan en pen skapfront skjule alt fra strykebrett, minikontor, hele garderoben og all annen oppbevaring man har bruk for, forklarer Elisabeth. 

Bor du i et stort hus og har en tom stuevegg, kan du lage en skjult skapløsning – men ikke ha klærne dine akkurat der.

– Jeg bruker ofte Pinterest.com som kilde til inspirasjon og nye ideer, ellers finnes det mange lure løsninger på blogger både fra inn- og utland, avslutter hun.