Japansk minimalistisk livsstil er stilig, og inspirerende for mange av oss kjekt-å-ha-pregete nordmenn.
I 2017 kom en populær ryddbok fra japansk forfatter, Fumio Sasaki, som forteller om hvordan han fikk et lykkeligere liv ved å kvitte seg med en hel haug av ting.
Sasaki er i 30-årene og lever alene i Tokyo. For noen år siden fikk han nok. Som så mange andre ble han vitne til et hjem der eiendelene fylte stadig flere kvadratmeter. Selv begynte han å føle seg kvalt.
– Jeg fikk en reaksjon på den overfylte grisebingen jeg levde i, skriver han i boken «Farvel, Ting», som nå er ute på norsk.

Dermed startet prosessen mot å nærme seg en mer minimalistisk livsstil. Etter en grundig opprydding gikk soverommet hans fra å se slik ut:

Til slik:

Som følge av et ryddigere hjem, ble resten av livet hans også forbedret. Han lever sunnere og mer miljøvennlig, samtidig som følelsen av livsglede har økt betraktelig.
– Det er det motsatte av nåtidens vanlig forestilling om lykke, som påstår at jo mer vi eier, desto lykkeligere blir vi, skriver Sasaki i bokens forord.
Ny teknologi, nye muligheter
Hans nye, minimalistiske livsstil er nok i overkant ekstremt for de fleste. Likevel vil mange kjenne igjen følelsen av at man eier for mange ting, og at de bare fører til rot og evig rydding.
Derfor kan Sasakis tips om hvordan man kvitter seg med overflødige ting være nyttige for mange av oss.
Ikke minst har moderne teknologi bidratt til at mange eiendeler er overflødige. Tenk bare på hvordan smarttelefonen nå fungerer både som kamera, tv, musikkspiller, spillkonsoll, klokke, kalender, lommebok, kart, lommelykt og notisblokk, påpeker Sasaki.
Han tok også valget med å kvitte seg med samlingen av cd’er, bøker og dvd’er.
– Jeg prøvde å vise min egenverdi gjennom et størst mulig antall bøker. Det var sjelden jeg faktisk brukte noen av dem, skriver han.
– Kasting er en kunst
I boken ramser han opp 55 tips for å bli kvitt tingene for godt. Sasaki unner alle å oppleve den deilige friheten av å eie færre ting.
Kasting er en kunst, og du må lære deg teknikker for å mestre den. Det viktigste er å ha hodet på riktig sted, å være mentalt forberedt på prosessen. Så er det bare å sette igang!
Her er noen av Sasakis beste ryddetips:
- Kast alt som åpenbart er søppel.
- Hvis du har vanskelig for å kvitte deg med noe, forsøk å komme til bunns i hvorfor det er så viktig for deg. Kanskje holder det bare å ta et bilde av det?
- Du kommer ikke til å angre på noe av det du har kastet.
- Skill mellom ting du trenger og ting du har lyst på.
- Det er forskjell på å organisere og å minimalisere. Kast ut mye lagringsplass, så har du ingen steder der ting kan hope seg opp.
- Kvitt deg med tingene du alt har glemt, som for eksempel gamle skolebøker.
- Selg tingene dine på nett! Helst samlet, for eksempel bøker, cd’er og lignende, og få folk til å komme og hente dem hjemme hos deg.
- Utnytt delingstjenester, byrommet rundt deg og butikker. Her kan du hente varer og tjenester når du faktisk trenger dem, i stedet for å hamstre alt hjemme.
- Prøv å kaste ting «på prøve». Hvis du ikke savner dem etter en tid, er det trygt å kvitte seg med dem for godt.
- Én ting inn, én ting ut. Den gylne regelen for å beholde det ryddige hjemmet du nå har skapt.
Slik ser det ut i Sasakis klesskap nå. Klær er også blant de eiendelene vi smykker oss med, men som ikke bringer oss virkelig gleder, mener han.
Hvor ofte leser du bøker på nytt eller blar i noe du har i bokhyllen? Er det egentlig grunn til å beholde alt? Nei, mente Sasaki, og kvittet seg med både bøker og hylle.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!