Slik vasker du møblene

Godt vedlikehold øker levetiden på møblene dine. Slik går du frem for å ta vare på dem.

Som med det meste her i livet, vil også møbler vare lenger med et godt og jevnlig vedlikehold. Her gir vi deg råd om hvordan du tar vare på møblene dine.

Fjern flekker når de er ferske
Første bud er å være raskt ute om uhellet først er ute. Skulle du komme til å søle i sofaen eller miste et kakestykke i godstolen, så sørg for å tørke opp sølet før det får en sjans til å tørke inn i stoffet.

Du bør dog unngå å gni på stoffet. Friksjonen sliter på stoffet og kan skade det. Sug opp væsken, for eksempel med tørkepapir, og vask eventuelt bort flekker med et mildt såpemiddel.

Blod og blekk
Har du fått mat eller blod på stoffet, skal du ikke bruke varmt vann når du vasker bort flekken. Bruk et enzymholdig vaskemiddel som du løser godt ut i kaldt vann først.

Skeidar har samlet en liste med flekkfjerningstips for møbler. Her finner du tips til hvordan du får bukt med alt fra blekkflekker til ølsøl.

Vask og stell: Også møblene trenger jevnlig vask og vedlikehold.

Jevnlig vask og støvsug
Møbler har godt av en rens i ny og ne, også om du ikke har sølt i dem nylig. La rengjøring av møblene bli en fast del av husvasken.

– Vi anbefaler at alle stoppede møbler støvsuges jevnlig. Levetiden på et fiber øker ved godt vedlikehold, sier møbelbutikken Inne i Tromsø.

De foreslår også at man iblant går over møblene med en fuktig klut.
– Alle stoffer kan freshes opp ved å stryke lett over med en fuktig klut vridd opp i f.eks. Milo.

Ta vare på huden
Møbler av lær og dyrehud bør derimot ikke støvsuges, men kan jevnlig tørkes over med en myk klut. I tillegg bør de vaskes med egnet middel for rens av møbellær. De må også innsettes med beskyttelse med jevne mellomrom. Sammen bidrar dette til å bevare møblene og hindre fargeskjolder på grunn av avfarging eller innfetting.

Når du skal vaske møbelet, bør du først gjøre en test på et lite synlig sted på møbelet. Dette bør du gjøre hver gang du vasker.

– Dersom det farger av på kluten, kan fargen på møbelet være skadet og vil ikke tåle rengjøring. Avslutt da behandlingen, og tørk med en fuktig, ren klut for å fjerne mest mulig av såpen, anbefaler møbelbutikken A-møbler i Oslo.