Slik skaper du en rustikk stil

Slik skaper du den rustikke stilen med enkle knep.

En rustikk stil er som skapt for hytter og fritidsboliger, men den passer også fint i hjemmet, særlig nå som det går mot høst. Du behøver ikke pusse opp hele rommet for å få den rustikke stilen hjemme hos deg selv. Det kan være nok å bytte ut en del nøkkelgjenstander.

Røft og jordnært
Stikkord for den rustikke stilen er enkelt, røft og naturlig. Tenk keramikk i stedet for glass, lin i stedet for silke. Det skal være jordnært og solid. Fargene er gjerne hentet fra naturen, og de går i eggeskallhvit, beige, brunt, og i ulike nyanser av grå, fra slitt sølv til varm koks.

Den taktile opplevelsen er viktig en viktig del av den rustikke stilen. Skap gjerne kontraster i tekstur og overflater. Møbler og gjenstander skal innby til berøring. Sisalteppe skaper en opplevelse for føttene, mens en saueskinnsfell frister deg til å grave fingrene ned i varmen.

Egne møbler og loppefunn
Loppemarked og bruktbutikker kan være rene skattegruvene for de som ønsker seg en rustikk stil. Trebord med riper i bordplata og skakke krakker med avskallet maling glir rett inn dette interiøret. Men møblene behøver slettes ikke bare være gamle og slitte. Slettvoll Møbler lanserte i fjor en kraftig kolleksjon i værbitt eik, en farge som er som skapt for det rustikke hjemmet.

Du kan selvsagt også bruke de møblene du allerede har. Både skinnsofaer og møbler i grove stoffer passer godt inn. Er møblene fargesterke eller har et mønster du føler ikke passer inn i den rustikke stilen, kan du dekke over dem med pledd og tepper i høstens farger. Har du et skap som ikke passer inn i stilen, kan du hengsle av dørene og erstatte dem med en gardin i naturfarget lin. Når du er lei av den rustikke stilen, er det bare å henge skapdørene på plass igjen.

Bring naturen inn
Ta i bruk naturen når du skal sette prikken over i-en over den rustikke stilen. Hold øynene åpne for interiørmuligheter når du går tur i skog og mark eller ved fjære og fjord. Glem heller ikke mulighetene som kan gjemme seg i din egen hage. Gå en runde i hagen og se om noe ute kan benyttes inne.

Gråslitt drivved kan forvandles til smykkestativ, knagger til kjøkkenhåndklær eller brukes som en vakker skulptur. En grov bakebolle fylt med grankongler blir en enkel, men vakker, borddekorasjon. Vedkubber gjemmes ikke bort, men blir en del av pynten. Høstens epler på et slitt trefat pynter opp på kjøkkenbenken, mens et kubbelys på et emaljefat lyser opp i kroken.

Det gjelder å bruke fantasien og se mulighetene når du skal gjenskape den rustikke stilen. Bruk sinkbaljen som veddunk, og la en gammel Mariusgenser få nytt liv som sofapute, og litt etter litt har du skapt en rustikk stil som er helt din egen.