Selv om våren kanskje er den aller beste tiden for møbler, så er brukthandel og vintage på mote året rundt.
– Bruktkjøp er miljøvennlig handel som Forbrukerrådet synes er flott. Vi gleder oss over at sofaen som er til overs, vil kunne få et nytt liv hos andre, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.
Gammelt som nytt – samme vilkår!
Selv om brukte møbler ofte er billigere og eldre, gjelder samme for dem som for nye møbler – du skal få det som er avtalt.
– Når ting er brukt er de sjelden i samme tilstand som nye varer, men alt er avhengig av hva slags opplysninger du får. Skaff deg derfor en god kontrakt, legger direktøren til.
Når man kjøper noe av en privatperson, kan man ikke forvente at selger har samme kunnskapen om varen, som når du handler av en profesjonell brukthandler. Da er klar og tydelig kommunikasjon det viktigste.
En annen viktig forskjell er at du har kortere klagefrist når du kjøper noe av en privatperson, enn av en næringsdrivende.
– Kjøpsloven som gjelder når du handler fra en privatperson, gir deg rett til å klage i to år, mens om du kjøper fra for eksempel en antikvitetsforretning, gjelder forbrukerkjøpsloven. Da kan du kan klage i fem år på gjenstander som er ment å vare vesentlig lenger enn to år, sier Ingeborg Flønes.
Kjøper du møbler på nettet, er det viktig å vite at du ikke har angrerett, hvis du handler med en privatperson.
Hvis du kjøper møbler fra en profesjonell part, kan det lønne seg å ta en god titt på møbelet på forhånd. Du må selv betale for retur om du ombestemmer deg og bruker angreretten din.
Å kjøpe brukte møbler er både miljøvennlig og rimeligere enn å kjøpe nytt, men undersøk godt det du skal kjøpe. Bruk gjerne Forbrukerrådets kontrakt når du skal handle brukt. Foto: Getty Images
Bruk kontrakt
Det lønner seg alltid å bruke kontrakt ved bruktkjøp. Den bør ha med beskrivelse av møblet, alder, tilstand, pris/dato for handel og eventuelle kjente feil. Eventuelle vilkår som at den «selges som den er», må også med.
Det enkleste er å bruke Forbrukerrådets egen kontrakt.
– Kjøper du et møbel med et «selges som den er»-vilkår, må du ta en ekstra sjekk av møbelet. Det skal mye til for å vinne frem hvis du oppdager skjulte feil og mangler i ettertid, minner Flønes om.
Du bør også ta deg god tid til å undersøke varen for feil og mangler før du kjøper.
Dersom bruktkjøpet ender i en tvist, og kjøper og selger ikke blir enige, kan Forbrukerrådet megle i saken.
– Vi hjelper deg gjerne, men det beste er å unngå å kjøpe katta i sekken, avslutter direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.