Orden i gangen

Gangen er rommet som ønsker deg velkommen, men som også skal gi plass til ytterklær, sko og paraplyer – uten at det ser rotete ut. For ikke å glemme posten, nøkler og telefoner. For mange blir dette et rom som er nesten umulig å holde ryddig.

 

Kunsten er å lykkes med smart oppbevaring av mange saker på et lite rom.
 
 

Gangen – et knutepunkt
Gangen er ofte liten og man bør derfor tenke på at et møbel bør ha flere funksjoner. Lag en sitteplass (gjerne inne i skapet) som rommer bokser eller kurver for luer og hansker. Baksiden av skapdøren kan brukes til kroker som du kan henge ting på og til nøkkelskap.

En gang bør inneholde en sitteplass, garderobe og oppbevaringsmuligheter for luer og hansker, et speil og muligens en dørmatte, sier Tina Björeman, innredningsekspert fra IKEA.

Tenk gjennom alle behovene. Spør barna i familien hvordan de bruker gangen. Hvor liker de voksne å legge fra seg ting som telefoner, nøkler osv? Er gangen et godt sted for kommunikasjon?

Alle sko og klær trenger kanskje ikke stå framme samtidig? Et sekundært oppbevaringssted vil gi gangen et ryddig inntrykk. Et annet viktig tips er å ha knagger som barna kan nå. Og for ikke å glemme logistikken – inn og ut av huset, møter og aktiviteter – lag en sambandssentral i gangen. En kalender, en oppslagstavle og en plass for post kan være en god ide for den travle familien.

– Også liver det opp rommet at man har noe personlig der. Et stort bilde av hele familie som bor i huset kan være et godt blikkfang. Siden vi ikke oppholder oss i gangen over lengre tid så kan du også overraske med en spennende og annerledes farge som speiler hvordan familien din er.

<!–Veggene fikk ny farge, barna når opp til knaggene, skoene har fått egne rom og hattehyllen har plass til kurver.–>
Veggene fikk ny farge – Den «hvite» fargen heter McCarthy og er ikke hvit. Dører og lister ble malt i samme farge. Den blå fargen som er brukt på rommets kortsider gjør at rommet ikke føles så smalt – farge Boudin. Nisjen ble malt i en mørkere nyanse – farg Giacometti. Farge fra Nordsjö. Speil og dørmatte fra Ikea. 

Skitne farger varer lengst
Det finnes løsninger som er spesielt smarte for gangen – også når det gjelder Knagger på innsiden av døren er en smart løsning som gjør at du får gjemt bort ting. farger, forteller Per Nimer, designsjef og arkitekt på Nordsjö farger.

Når du skal velge farge bør man tenke på at skitne farger tåler møkk bedre. Skitten synes ikke like godt på slike farger som hvis du velger helt hvitt. For eksempel er grågrønt et bedre valg for gangen enn lysegrønt.

– Man kan leke seg med farger på forskjellige måter, sier Peter Nimer. Avhengig av størrelse og form på rommet kan fargesettingen bli forskjellig. Men en grunnregel er at jo større rommet er desto mer mønster tåler det. Er rommet lite må man i stedet leke med perspektiv. Har du en lang og smal gang kan du male en kortvegg i en annen farge. Rommet vil da virke kortere.

– Mye handler om personlighet. En varm gang som ønsker velkommen eller kanskje du foretrekker det kjølige og elegante?

– Ofte består gangen av en nisje hvor sko og klær samles, forteller Nimer. Denne kan males i en annen farge enn resten av gangen. Kanskje bør du også vurdere helblank maling som er lett å tørke ren. Eller du kan male med en matt farge og lakke over fargen med en blank lakk.

For den som vil ha farger, men ikke for mye, er gangen rommet å male.

Hattehyllen har plass til store kurver som kan fylles med votter og luer. Den korte klesstangen er stor nok til at de voksne i familien kan få hengt fra seg ytterjakker.
Hattehyllen har plass til store kurver som kan fylles med votter og luer. Den korte klesstangen er stor nok til at de voksne i familien kan få hengt fra seg ytterjakker.

Slik forandret vi gangen:
Rommet inneholdt en klassisk hattehylle, men dens dager var talte. Nå trengtes knagger i riktig høyde for barna, en sitteplass og en god løsning for skoene som alltid havnet i en haug. Det ble løst ved å bygge et multifunksjonelt gangmøbel som rommer alt dette.

Ønsket var at inntrykket av kaos skulle erstattes av orden. Trikset for å lykkes her er at alle (også de minste) vet hvor alt skal være. Og det er viktig at alle kan rekke opp til de forskjellige stedene.

Skoene har fått eget "hus", så nå blir det ingen hauger av sko lenger.
Skoene har fått eget «hus», så nå blir det ingene hauger av sko i gangen lenger.

Over skohyllen ble det laget en benk som gir bra med sitteplass for barn og voksne. Litt oppe på veggen henger en knaggrekke som også de yngste kan rekke opp til.

Øverst, opp mot taket, er det satt opp en hylle hvor det er plass til kurver. Under hyllene, på tvers, ble det montert en stang til å henge yttertøy. Selv om klesstangen ikke er lang får du fint plass til seks vinterjakker.

Materialkostnader: ca. 2000,- 

Slik lager du gangmøblene

 

Femt tips for en flott gang:
 • Tenk flerfunksjonalitet:
  Gangen er often en sambandssentral og en oppbevaringsplass. Gå gjennom behovene og innred etter disse og ikke etter hvordan man burde gjøre det.
 • Barna bør nå opp til knaggene
  Hvis knaggene sitter for høyt opp på veggen, så når ikke barna opp. De kan dermed ikke hjelpe til å holde det ryddig.
 • Velg skitne farger:
  På lyse, klare farger synes skitt bedre. Blanke farger er lettere å tørke rene.
 • Rydd!
  Få vinterklær vekk når vinteren er over – og sommerklær må ryddes bort når vinteren kommer. Sko som brukes sjelden bør oppbevares på et annet sted enn i gangen.
 • Vær personlig
  La gjester  – og din egen familie møtes av noe litt friskt og personlig i gangen – som gir et positivt inntrykk av dere som bor i huset med en gang.