Innred med rimelige designmøbler

Eksklusive design er ikke lenger kun forunt de få; i dag kan unike designmøbler kjøpes både brukt til en rimelig penge eller som kopier. Har du mer smak enn penger, kan du få gode råd her.

Moderne design er ikke lenger i mindretall i dagens interiørstil. Stadig flere velger å møblere sine hjem med designmøbler fremfor tradisjonelle stoler og bord. Dansk design har fått et oppsving på det norske markedet de senere årene.

Møbler signert Arne Jacobsen og Poul Kjærholms er blitt lettere tilgjengelige både på bruktmarkedet eller som kopier.

Flere nettsteder selger designmøbler. I butikker i København  og i Oslo er det mulig å kjøpe designmøbler brukt.

På mange måter kan designmøbler sammenlignes med antikviteter; de holder seg bra i stil og pris også på bruktmarkedet.

Dessuten gir gamle designmøbler en form for patina, som mange opplever som mer sjarmerende enn møbler uten en ripe eller skramme i seg.

 

Klassiske designikoner, blant annet møbler av Poul Kjærholm, kan kjøpes brukt både i butikk og på nett. I forgrunnen ses stolen Svanen designet av Arne Jacobsen. Foto: AMM

Vintage

Charles Eames. Gyngestol Rocker RAR. Foto: Lauritz.com

Det er ikke bare bruktbutikker som fronter danske designmøbler. I Oslo finnes det også flere vintageforretninger som har spesialisert seg på norske designklassikere fra 1950-, 1960- og 1970-tallet.

Det finnes flere gode norske designprodukter som kan konkurrere med dansk, for eksempel Hans Brattrud stoler og teakmøbler laget av norske møbelprodusenter for 30 til 40 år siden.

Å mikse moderne interiør med et par gamle møbelklassikere er mer populært enn noen gang. Det er også mange som synes det er mer sympatisk å velge brukt fremfor flunkende nytt.

Interiøret blir dessuten mer personlig med møbler som utsråler litt levd liv.  Gamle møbler kan også være mer holdbare enn nye møbler som produseres i dag.

Nye kopier av designmøbler

Foto: Bohus

Ekte designkopier kan kjøpes flunkende nye, og det er nesten umulig å se at de er kopier om man ikke studerer dem med lupe. Barcelonastolen av arkitekten Mies van der Rohe er blant designikonene som kan kjøpes til en spottpris sammenlignet med de ekte varene. Elen Greys bord likeså og ulike designsofaer.

Også de store kjedebutikkene har spesialisert seg på minimalistisk design, både Ikea og Bolia er eksempler på produsenter som utmerker seg med moderne design, gjerne med ganske så gode etterligninger av mer eksklusive produkter.

Hvis du ønsker en strøken interiørfasade uten for store kronemessige investeringer,  er ny kopidesign, gamle vintageklenodier eller brukte designikoner veien å gå for den økonomibevisste forbruker.    

Fem kjente danske møbeldesignere

  1. Hans Wegner, 1914-2007. Blant annet kjent for Flaglinestolen.
  2. Børge Mogensen, 1914-1972. Blant annet kjent for sofa 2213.
  3. Arne Jacobsen, 1902-1971. Blant annet kjent for Egget, Svanen og Syveren.
  4. Poul Henningsen, 1894-1967. Blant annet kjent for PH-lampen.
  5. Poul Kjærholm,1929-1980. Blant annet kjent for PK 22 Lærstol. 

Tips:

Ved kjøp av designklassiskere, som gir seg ut for å være ekte, få garanti på at varen er ekte.

Kjøper du dansk design i København for eksempel må du regne med ekstrautgifter til moms og frakt.

For mer info:

www.bohus.no

www.laurizt.com

www.klassisk.dk

www.bolia.no