Her er Blomster-Finn sitt favorittmøbel

Han er landets mest populære blomsterdekoratør, og en av norges mest fargerike tv-personligheter. Finn Schøll åpnet dørene til sin frodige leilighet på Sagene i Oslo. Hans favorittmøbel er et gammelt mahogny klesskap som bærer preg av en stilfull fortid og god kvalitet.

Møbler har forskjellig verdi for ulike mennesker. Noen liker interiør med sjel, mens andre foretrekker nylagde trendmøbler man finner i butikken på hjørnet. Vi i Villa var så heldige å bli invitert hjem til hele norges blomsteryndling, Finn Schøll, for å høre historien bak hans favorittmøbel.

Oslo-hybel
– Dette er vårt hjem når vi er i byen, forklarer han. – Vår Oslo-hybel. Og vi trives utrolig godt her!

Og om litt er drømmehuset ferdig på sommerlige Nøtterøy i Vestfold. Der skal Finn og hans samboer Knut pleie nære og kjære i tiden som kommer. Han omtaler det som fjellhytta på Nøtterøy, for kontroversiell som han er skal den brukes på vinterstid.

– Alt har sin plass hjemme hos oss, ler Finn.

– Men det er ikke alltid jeg finner fram til den samme plassen. Folk oppfatter meg nok ikke som veldig ryddig, legger han humrende til.

Det er mange hyller i leiligheten til Finn og Knut, og i noen av rommene strekker de seg helt opp til det nesten fire meter høye taket. Men alt ser veldig ryddig ut, og hyllene er fylt opp av skinnbokser i ulike størrelser. Bøkene er også sortert på en ryddig og pertentlig måte, i de selvkomponerte Billyhyllene fra IKEA.

– Bøkene på toppen har jeg garantert lest minst to ganger, så opp dit trenger jeg ikke å bevege meg, flirer han.

Her er Finns favorittmøbel, et skap fra 1850.

Mitt favorittmøbel
– Dette er ikke noe tøyseskap, sier Finn strengt, mens han viser oss det møbelet han liker aller best. Dette skapet er i Honduras-mahogny fra1850-tallet, og er funnet på en av mine mange turer til Frankrike, forteller han. – Det er finert mahogny, og har et veldig eksklusivt utrykk som jeg liker godt. På mange måter pynter det opp hele rommet.

Skapet er romslig med god plass, og Finn forteller oss at han fikk sendt det til Norge i en container. Han hadde ikke hjerte til å la det bli igjen i huset sitt der nede. Han spøker med at man skal unne seg slike praktfulle og store ting, for i kista er det trangt nok likevel.

– Kanskje kan jeg begraves i dette praktfulle skapet, tøyser han.

Dårlig stil å kaste
Finn er slett ikke den typen som ikke setter pris på tingene han kjøper. Og hele leiligheten bærer preg av både gjenbruk, og kreative løsninger. På soverommet har en gammel gardin fått et nytt liv som sengeteppe og stoltrekk.
– Jeg kjøper ting jeg liker, og som jeg vil ha lenge, forklarer han. Og skulle det minske på plassen gir jeg det heller bort til noen andre. Jeg synes rett og slett at det er dårlig stil å kaste dyre ting. På hytta har vi bare ting vi har hatt, legger han til.

Oase i stuen
Personligheten til Finn kommer godt frem i leiligheten, med både kreative og fargerike innslag.

Han har selv stått for innredningen, og hans estetiske evner har skapt harmoni med praktiske undertoner.
– Jeg er veldig praktisk av meg, konstaterer han. Og det er viktig å møblere funksjonelt, også med tanke på at barnebarna kommer på besøk.

Ved utgangen til balkongen fra stua er det ingen tvil om hvem sin leilighet vi besøker. En frodig oase av blomster og planter slynger seg ut på en nydelig, innredet balkong. Og plantelivet holder Finn nært.
– Hagen må være strøken, avslutter han bestemt.