Dette bør du tenke på når du kjøper sofa

Interiørarkitektene i Dis gir deg åtte tips om hva du bør se etter når du velger sofa.

Interiørarkitektene Ine Bangås Johansen og Solveig Baalsrud Svoor i firmaet Dis innreder både private hjem og norske ambassader. Her gir de Vi i villas lesere tips om hva man bør se etter når man skal velge ny sofa.

Ta mål
Ikke sats på øyemålet når du skal kjøpe sofa. Sofaen er en av boligens største møbler, og bommer du på størrelsesforholdene kan det fort bli veldig feil.

– Mål opp området hvor sofaen skal stå for å se hvor stor sofa du kan kjøpe. Vurder ulike måter du kan plassere sofaen, og skriv ned målene for hver mulighet, sier Bangås Johansen, og minner samtidig om at det er viktig å huske å la det være litt luft rundt sofaen.

– Ikke press inn en så stor sofa som mulig. Kanskje ønsker du også å ha en leselampe på gulvet ved siden av sofaen eller en magasinholder eller lignende i den ene enden, sier hun.

Sittehøyde
Sofaens sittehøyde har ikke bare med komfort å gjøre. Den påvirker også hvordan vi oppfatter sofaen.

– Sofaer med lav sittehøyde er mindre høytidelige enn sofaer med høy sittehøyde. Har man bestemor ofte på besøk, kan det også være greit å ikke velge en alt for lav variant av funksjonelle hensyn – lave sofaer er vanskeligere å komme seg opp av, sier Baalsrud Svoor.

Sitt godt: Dybden påvirker både om komfort og sofaens utseende.

Dybde i sofaen
Sofaens dybde er viktig å ta hensyn til på samme måte som sittehøyden.

– I en dyp sofa vil du kunne lene deg tilbake og sitte mer avslappet enn i en sofa med liten dybde, sier Baalsrud Svoor.

Samtidig er det ikke sikkert at alle gjestene dine vil føle at det er komfortabelt om de nærmest må ligge i sofaen.

– Da er det mer praktisk å kunne lene seg tilbake i en sofa hvor ryggputen er nær nok til at man fortsatt sitter oppreist og hvor knærne kommer utenfor sitteputen slik at man kan ha føttene på gulvet, sier Baalsrud Svoor.

Fasthet
I tillegg til sittehøyde og dybde bør du vurdere fastheten i sofaen.

– Du sitter mer avslappet og uhøytidelig i en myk sofa du kan synke ned i enn i en sofa som føles fast og gjør at man retter seg opp mer, sier Baalsrud Svoor, som anbefaler at du vurderer fasthet i forhold til bruk.

– Pleier du for eksempel å spise måltider i sofaen, kan det være praktisk å velge en sofa med en viss fasthet.

Familievennlig? Velg sofa etter livsfasen dere er i.

Velg sofa etter livsfasen
Ulike livsfaser bringer med seg ulike behov, også når det gjelder sofaen. Tenk derfor gjennom hvilken bruk sofaen skal ha den kommende tiden.

– En småbarnsfamilie har andre faktorer å ta hensyn til enn en ungkar som skal ha seg en sofa å slenge seg nedpå for å se film etter jobb. Og har du ofte gjester på besøk, bør du tenke på hvordan du ønsker at man skal sitte i forhold til hverandre. Man sitter for eksempel mer intimt i en hjørnesofa enn i to sofaer stilt opp mot hverandre, sier Bangås Johansen.

Uttrykk
Hvilken stil og uttrykk man ønsker er selvsagt individuelt. Det kan likevel være en idé å velge en sofa som er forholdsvis enkel og tidløs.

– Generelt pleier vi å anbefale våre kunder å velge sofaer med rette linjer og helhetlige former. Sofaen er et av de største møblene i et rom, og bør derfor ikke gjøre alt for mye ut av seg visuelt, sier Bangås Johansen.

– Dette gjelder også når man velger farger. Selv om du liker rødt vil en rød sofa være veldig dominerende i et rom. Da kan det gi et bedre resultat å velge et tekstil i en mer nøytral farge og heller bruke puter og pledd i farger man elsker, foreslår hun.

Tekstil
Det er mye fristende å finne på internett, men akkurat når det gjelder valg av tekstil, er ikke nettet stedet å lete.

– Hovedregelen er å aldri velge tekstil ut fra et bilde på nettet. Det vil aldri kunne gi riktig inntrykk. Bildet som vises på skjermen kan avvike mye fra virkeligheten, avhengig av fargeinnstillinger og kvalitet på skjermoppløsningen, sier Bangås Johansen.

Hun anbefaler at du drar til butikken og kjenner på tekstilene. Vurder de ulike teksturene og fargene opp mot hverandre, og legg dem gjerne over sofaen du vurderer å kjøpe dersom de har den utstilt i butikken.

– Be om å få med deg en liten prøve hjem. Vurder tekstilet opp mot resten av interiøret og se på det der sofaen skal stå. Kun da vil du kunne se hvordan tekstilet er i det lyset du kommer til å se sofaen i når den er på plass. Omgivelsene vil påvirke hvordan du opplever ulike farger, teksturer og overflater.

Har du ikke mulighet til å dra i butikken, vil de fleste leverandører være behjelpelige med å sende små prøver i posten.

Prøvesitt før du kjøper
Sist, men ikke minst, anbefaler interiørarkitektene i Dis at du prøversitter sofaen dersom du har mulighet til det. Sett deg til rette slik du ville ha sittet i sofaen hjemme. Først da kan du med sikkerhet si om den kjennes riktig ut for deg.