Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

En totalrenovering er det sjelden man har tid eller råd til, men litt maling og noen tapetruller kan få hjem­met til å bli som nytt igjen.

Noen farger oppleves som varme, for eksempel gult, rødt og oransje. Grønt og blått gir ofte en kjørligere følelse. Ved besvisst fargebruk kan man skape spesielle stemninger. Hvitt, duse naturfarger og milde nyanser av grønt og blått oppleves som beroligende. Vil du ha full fart og energi kan du med fordel velge rødt eller oransje. Lyse farger forstørrer, mørke forminsker og gjør at gjenstanden virker nærmere. De fleste synes ton-i-ton farger er mer harmoniske enn kontraster, som isteden gir liv og spenning til rommet. Uansett hvilken farge du velger, husk en farge malt på veggen alltid oppleves sterkere og klarere enn på en liten fargeprøve.Du kan også skape spennende effekter ved å blande glansgrader, bruke strukturmaling eller rulle med mønster.

Tapetsering er ofte litt mer arbeidskrevende enn maling. Her har du nesten ubegren­sede muligheter av mønstre og strukturer å velge mellom. Glem heller ikke fototapeter, sjablonger og wallstickers. Det finnes også tapet for taket. For dem som vil ha det ­veldig personlig kan man lage  tapet av sine egne fotografier.

Når det gjelder mønster er grunnregelen at jo større rom dess større mønster kan du velge. Vil du skape en illusjon av større takhøyde er loddrette striper et bra knep, likeså velg vannrette striper om du vil at rommet skal virke ­bredere. En normal veggfarge i sove- og hverdagsrom har ofte glansgrad 10. Ønsker du en mer hardfør overflate til for eksempel entreen eller kjøkkenet bør du velge glansgrad 20.

Les også: Slik lykkes du med tapetsering og maling

 

Vi spør om vårens trender:

Tale ­Henning­sen, Farge­designer hos Norsjö
I den senere tid har vi sett en oppblomstring av farger. Gult S0520-G60Y er årets farge. En frisk sukkersitron gul farge som gir en vital og glad stemning. Den er varm og glad, gir bud om noe nytt/nye muligheter, kreativt og  morsomt. Fargene blir derfor noe sterkere og tydeligere. En mer folkloristisk trend, hvor både farger og mønstre er toneangivende. Men og farger hvor man kan drømme seg litt bort og leke seg litt. Sol og lek er viktig.  Det er ikke dermed sagt at vi glemmer det litt nostalgiske /shabby Chic preget som har vært, men vi velger å tilføre mer farge.  Varme farger som rødt / sterke, varme oransje / og varme blå farger er toneangivende hele året. Vår/sommer vil ha en litt mer dus palett og en palett med mer lekne farger.

Lisbeth ­Larsen, Farge­sjef hos Jotun Dekorativ
Fargene kommer. Blå og turkise toner strekker seg fra litt dype blåtoner via gråblå nyanser. Vi slår et slag for den turkise gruppen også. Rødt er en viktig aksentfarge. Gulfargene grenser inn til det okergule sjiktet, men også fjorårets storslager Sommer­sol er superfresh og veldig vår og sommer. Ellers er det natur for alle penga, hvitt, sand og grånyanser fortsetter.  
Til slutt mine favoritter: Teblad og Olivenlund, som tar deg med til de deiligste italienske vin- og oliven­gårder. De store trendene handler om natur og det å ta vare på verden rundt oss. Vi inspireres av det som vokser og gror. Vi lister oss forsiktig bort fra «visningshjem» med sterile hvite, enkle vegger. De kan gjerne være lyse, de skal helt klart være MATTE.

Anita Overå Hansen, ­Storeys
Vi har delt vårens trender inn i følgende temaer: Rustica – rustikke mønster som murstein, fliser, trepanel, tapeter med tekstilstruktur, tøffe striper og ruter. Farger: grått, brunt, beige og denimblå. Regatta Crew – mønster inspirert av det maritime, store og små stjerner, klassiske striper, kompass, seilbåter, tekst m.m. og også fototapet. ­Farger: marineblå, lyseblå, grønn, hvit, rosa og beige. Smallprints  – søte småblomster og store engelske rose­møns­t­re. Farger: krem, rosa, lilla, grønt, og mye blått. Soft Velvet – Eksklusive fløyels­møns­t­re, store spesielle ornament/ blomster og striper.  Farger: Dempede farger i rødt, sort, sølvgrå, beige, brun m.fl. samt mønster eller bakgrunn som glitrer.