Utsøkte valg for utsatte vegger

Veggene i gangen må tåle en støyt. Her er en rask guide for alle som er usikre på hva som passer best på veggene i sin gang.

Veggene i gangen er utsatte: Her henger vi fra oss våte regnjakker og paraplyer tørkes. I tillegg er det lett å skubbe borti veggene når vi kommer tråkker inn med hendene fulle.

Veggene i gangen bør derfor være enkle å vaske, ripefaste og motstandsdyktige mot slag og harde støtt.

Hva som er riktig valg, avhenger av hvem som skal bruke gangen, og hvilken livsfase og aktivitetsnivå de er i. Samtidig vil farge- og materialvalg være et «statement» som sier noe om dem som bor i huset.

Maling

Maling er en enkel måte å sette preg på en flate. Med maling får du også glans – eller fravær av glans. I en matt vegg gjenspeiles ikke farger fra omgivelsene på samme måte som i en blank flate.

Dermed kommer malingens egenfarge bedre frem, og du får et eksklusivt uttrykk. Matte malinger kan være sarte og ømfintlige, men også ripefaste og vaskbare.

– Maling er det mest robuste du kan ha på veggene, og det er fort gjort å male om. Velg gjerne en funksjonsmaling som tåler mye, så tar du fra starten høyde for slitasjen, sier Mette Dahl i Nordsjö til ifi.no.

Tapet

Med tapet får veggen både farge og dybde. I entreen brukes gjerne et vaskbart tapet. Se etter merkingen på tapetet – det bør ha to vaskebølger eller mer, eller beskyttes med en klar, matt lakk.

– Vinyltapeter er ekstra vaskbare – noen kan til og med skrubbes. Det gjør at veggene ser pene ut mye lenger. Har tapetet i tillegg litt struktur i overflaten, hjelper det med å gjemme eventuelle skader som oppstår av for røff bruk, sier Birgit Torkildsby i Borge.

Panel

Trepanel gir et hyggelig og lunt inntrykk. Samtidig er det et materiale som tåler en trøkk, og som bare blir vakrere med alderen.

– Treverk er en fornybar ressurs, med gode lydabsorberende egenskaper. Med panel på veggen står du fritt til å sette opp knagger og garderobeløsninger der du vil, og panelene er enkle å håndtere også for Hvermansen, sier Katharina Sølvberg hos Södra til ifi.no, og legger til:

– Panelene har profiler i stiler som passer alle, og kan males eller behandles etter eget ønske. De selges ferdig i alt fra ubehandlet til påført en transparent eller heldekkende behandling.

Plater

Veggplater med ferdig overflate er en superkjapp og enkel måte å forvandle et rom. De vanligste platene er tapetserte eller malte med freste spor og ser ut som trepanel.

De festes til stenderverket, og skjøtes enkelt i hverandre. Skjøtene blir tilnærmet usynlige, og veggen fremstår med det utseende som ønskes, uten behov for sparkling, strimling eller maling. Fiks ferdig fra fabrikk, med andre ord.

– Noen av våre ferdigbehandlede plater gir en solid og slitesterk overflate – som jo er veldig gunstig i et inngangsparti. Plater til tekniske rom og vaskerom kan også brukes i gangen. De tåler alt og får ingen skader ved røff hjemmebruk, sier Torunn Mangseth i Byggma.

– Dersom det er snakk om entreen i et stilfullt hjem som i hovedsak bebos av voksne, hadde jeg gått for ferdigtapetserte plater. Det gir en lun og lekker følelse straks du trer innenfor døren, sier hun.

Kilde: ifi.no