Tabbene du må unngå når du skal velge veggfarge

Det er ikke bare enkelt å velge veggfarge. Disse tabbene bør du unngå før du setter i gang med malingen. 

Flere og flere velger mer farger på veggene. Men det er ikke alle som synes det er like enkelt å vite hvilken farge de skal gå for. Heldigvis finnes det mange gode råd for dem som er usikre.

Disse tabbene bør du unngå når du skal velge farge til veggen:

1. Ikke forhast deg!

Det er lett å bli ivrig når man ser en farge man liker i magasiner eller finner inspirasjon på nettet. Men du bør ikke løpe til nærmeste fargehandler og kjøpe litervis av maling.

Husk at fargen ikke vil se lik ut hos deg. Finn derfor flere fargeprøver og ta deg god tid.

2. Glemme gulv og interiør

Husk at veggen er en del av en større helhet. Den skal stå godt til resten av elementene i rommet. Du bør særlig ta hensyn til gulvet, da det utgjør en stor flate. Du bør velge en veggfarge som står fint til gulvets lød og karakter.

Ta alltid hensyn til gulvet når du velger farge til veggene. Foto: Skattekammeret

Gulvet vil dessuten påvirke hvordan veggfargen blir seende ut. Test derfor alltid fargen mot gulvet. Glem heller ikke å ta hensyn til møbler og annen innredning.

3. Ikke male oppstrøksprøver

Du må ikke glemme å male oppstrøkprøver FØR du kjøper inn maling. Da unngår du overraskelser når malingen kommer opp på veggen. Den vil nemlig se helt annerledes ut på den store veggen, enn den gjør på den lille fargeprøven.

Mal alltid oppstrøksprøver, så du ser hvordan fargen vil se ut på veggen – og mot gulvet. Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Mal gjerne en stor plate du kan flytte rundt på, slik at du ser fargen i ulike deler av rommet. Plasser den langs gulvet, ved siden av vinduet og ved den åpne døren inn til naborommet. Da ser du hvordan den påvirkes av omgivelsene.

4. Ignorere struktur og glansgrad

Overflatens struktur og malingens glansgrad påvirker hvordan fargen vil oppfattes. Derfor må du teste fargen på et mest mulig likt underlag som veggflaten du skal male.

Forsøk også å male oppstrøksprøver i den glansgraden du ønsker på veggen. Lik farge med ulik glansgrad kan se helt forskjellig ut.

5. Studere fargen i kun ett lys

Farger påvirkes i stor grad av lys. La derfor fargeprøven henge på veggen i minst ett døgn, og se hvordan den forandrer seg med dagslys, kveldslys og lampelys. 

Kilde: Ifi.no