Derfor bør du male panelet nå i vinter

Den kalde årstiden er perfekt for å male panel. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Skal du male panel eller annet treverk, bør du få jobben gjort i løpet av de neste månedene. Da er nemlig sjansen for at det sprekker opp senere minst. 

Treverket trekker seg sammen

I de kalde månedene januar, februar og mars er treverket i hus og hytter på sitt tørreste. Grunnen er at det er kaldt ute og at vi varmer opp boligene våre.

Dette gir drømmeforhold for deg som skal male panel eller annet treverk. Når luftfuktigheten er på sitt laveste, trekker treverket seg sammen. 

Maler du treverket da, minsker sjansen for skjemmende krympesprekker etterpå. Da vil du også få behandlet den lille millimeteren med overlapp som panelet dekker når det holder normal tykkelse.

Derfor bør du ikke male panel om sommeren

I sommermånedene trekker treverk til seg fukt igjen, og det vil ese ut. Det er fordi tre er et levende naturprodukt som krymper og sveller i takt med luftfuktigheten.

Maler du i de varme månedene, når det er mye fukt i treverket, er det større sjanse for at du får synlige krympesprekker i det malte panelet når det trekker seg sammen igjen.

Du gjør derfor lurt i å få unnagjort jobben nå i vintermånedene.

– En annen fordel med å male om vinteren er at det er lettere å holde riktig temperatur i rommet. Med 18-20 grader inne, vil du få lenger åpningstid på malingen, noe som betyr at du kan jobbe lenger med den.

– På varme sommerdager tørker vanntynnbar maling raskt. På malingsspannet vil det stå hva slags temperatur som er best, sier malermester hos Alliero, Cecilie Marie Ski Breen til ifi.no. 

Slik maler du panel

1. Vask panelet med trerens for ubehandlet panel, og husvask eller interiørvask for tidligere malt panel.  Skyll godt med rent vann.

2. Fest maskeringstape på de stedene du ikke vil ha maling. Dekk gulvet med dekkpapp eller malerfilt.

3. Grunn panelet med kvist- og sperregrunning før det males, for å unngå gjennomblødning.

Dette gjelder både umalt og tidligere malt panel der du ser flekker fra kvister gjennom den eksisterende malingen. Grunningen er særlig viktig hvis du skal male med en lys farge.

4. Slå malingen over i en bøtte med riller på innsiden. Påfør så malingen i to strøk med tilstrekkelig tørketid imellom.

Bruk en rull montert på forlengerskaft. Da går jobben raskere, og du får på et jevnt og godt sjikt med maling. Bruk en fordriver eller en flat pensel til å glatte ut rullestrukturen.

Kilde: ifi.no