Slik maler du taket

Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Etter vintrer med mye fyring og bruk av stearinlys, er kanskje taket ikke lenger like rent og pent som før. Røyker du i tillegg innedørs, vil tjære og nikotin også ha satt sine spor.

Du kan selvsagt forsøke å vaske, men ofte vil det føre til et enda mer skjoldete resultat enn da du startet. Det beste er ofte å male på nytt.

Vask underlaget først
Begynn med å rengjøre området du skal male. Det gjør ikke noe om det blir litt skjoldete siden du likevel skal male over. Det viktigste er at du får fjernet støv, skitt og fett.

Det kan du gjøre ved for eksempel å bruke Jotun Husvask. Vær oppmerksom på at dette er et middel beregnet på utendørs bruk og forsiktighet må utvises om du bruker denne inne. Vær påpasselig med å vaske et mindre område først for å se om materialet tåler middelet, og sørg for å vaske over med rent vann etterpå.

Hvis du skal male et nytt tak, holder det at du fjerner støv fra platene.

Utbedre underlaget
Skitt og misfarging er kanskje ikke det eneste som er galt med taket. Ta en grundig titt og se om det er noe du burde utbedre før du går i gang med å male. Løs maling bør fjernes, og sår og sprekker kan jevnes ut med sparkel. Husk bare å fjerne støvet etter sliping.

Se også hva som er brukt av maling tidligere. Det kan være at du bør grunne før du maler.

Unngå skjolder: Mal hele taket i en omgang, ta heller pauser mellom hvert strøk.

– Er underlaget tidligere behandlet med blank eller halvblank oljemaling, må du først behandle taket med Jotun Heftgrunning V akryl for å sikre tilstrekkelig heft. Alternativt kan Jotun Grunning for sperring/isolering påføres i ett strøk dersom det er fare for gjennomblødning av nikotin, sot o.l., anbefaler Jotun på sine nettsider.

Nå kan du male
Når underlaget er klart, kan du sette i gang med å male. Før du setter i gang, kan du godt skru ned temperaturen noe i rom du skal male. Varm luft stiger, og det er ikke alltid gunstig når du maler tak.

– Når man skal male taket er det en fordel at temperaturen ikke er for høy. Høy temperatur kan føre til at malingen tørker for raskt. Dette kan føre til oppriving i halvtørr maling og resultatet blir skjoldete, hevder Jotun.

De anbefaler også at du begynner å male fra den lyseste kortsiden av rommet. Da er det enklere å se hvilke flater som er malte og eventuelle flekker du har gått glipp av.

– Umalte flekker, også kalt helligdager, vil synes som matte flekker i den blanke malingen. Selv matte malinger er blanke før de tørker.

Du kan lese mer om teknikker for takmaling her.

Mal nå – unngå heksesot
Virker jobber mer krevende enn du hadde tenkt? Ikke mist motet. Et grundig forarbeid er tidkrevende i det korte løp, men sparer deg tid på sikt da resultatet blir bedre og mer langvarig.

Uansett bør du ikke utsette arbeidet mer enn høyst nødvendig. Våren er nemlig det beste tidspunktet å male innendørs.

– Oppussing om våren er det optimale om du vil unngå heksesot, sier David Hauer, rådgiver i Mycoteam.