Slik maler du listverk

Med riktig utstyr og fremgangsmåte er det ikke vanskelig å male listverk.

– Umalte trelister i kombinasjon med lyse tak og vegger kan gjøre at rommet rutes opp og virker mindre. Dette unngår man enkelt ved å male listverket, sier Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.

Ifølge Owren er det ingen grunn til å være redd for å sette i gang med malingen av listene.

– Når man først er i gang med malingen, er det ikke en veldig stor jobb. Men det er viktig å bruke riktig maleverktøy og fremgangsmåte for å unngå sig og dårlig dekk, sier hun.

Slik maler du listverk.

Det er ingenting i veien for å velge to ulike farger på lister og gerikter. Her har listene rundt døren blitt hvite for å fremheve døren, mens gulvlistene går i ett med veggen.  Foto: Frode Larsen/ifi.no

Velg riktig verktøy ved maling av listverk

I følge Jordan som produserer maleverktøy, er det de flate penseltypene for eksempel lite hensiktsmessige på profilerte lister. 

–  Det er nok en del som synes det er vanskelig å få til et godt resultat når de maler lister, og spesielt når listene er profilerte.  Et vanlig problem er at det blir litt sig og søl i hjørnene, og mange har nok opplevd at kantene på profileringen ikke dekkes godt nok, sier fagsjef hos Jordan, Jostein Brekka.

I følge Brekka bør man velge en oval pensel fremfor en flat.

– En oval pensel har mye bedre oppsugingsevne og tar til seg dobbelt så mye maling som en pensel med flat bust. Den ovale penselen har et lite malingsreservoar inne i busten. Denne malingen slippes ut i passe mengder når man begynner å stryke, og sørger for god dekk også på kantene. Dermed vil det normalt holde med to strøk også når listene er profilerte, sier han.

Når du skal male inni hjørner er Brekkas anbefaling å bruke en pensel med skrå bust.

Da kommer du lettere inn i mot hjørner. Med en rett pensel har man fort for å vri hånden når man maler, og da får man skjeve og ujevne penselstriper.

Før du setter i gang:

  • På tidligere malte lister holder det som regel å vaske med en klut og et egnet rengjøringsmiddel, for eksempel Husvask, og skylle godt før man maler på nytt.
  • Hvis listene er ubehandlet bør man slipe over med et fint slipepapir for å unngå fiberreisning. Korning 120-180 er godt egnet. Tørk bort slipestøvet med en tørr mikrofiberklut.
  • Ubehandlet listverk bør også påføres heftegrunn og kvistlakk eller en grunning for sperring og isolering.
  • Bruk maskeringstape for å unngå søl på vegger og tak. Vær obs på at maskeringstapene finnes i flere varianter ettersom hvor lenge de er beregnet å skulle sitte på. Velg en tapetype som kan sitte på en stund, slik at du slipper problemer med at limet sitter for godt eller malingen løsner når du fjerner tapen.

På en kontrastvegg kan gjerne gulvlisten males i en matchende farge som veggen. Foto: Frode Larsen/Ifi.no

Tips ved fargesetting av listverk

  • Det kan være vanskelig å velge farge på listverket – og ofte ender man opp med hvitmalte lister. Hvite lister kan være riktig mange steder, men ofte er det vel så fint å la listverket matche veggen.
  • Husk: pent listverk med fordel kan fremheves, mens en helt vanlig, ordinær list som er der mest av praktiske årsaker gjerne kan tones ned.
  • Det er ingenting i veien for å ha to ulike farger på listene rundt i rommet. 
  • Har du en sprek farge på en kontrastvegg, kan denne godt følge på gulvlistene under. Eller ønsker du å fremheve døren, kan geriktene rundt døren være hvite, mens gulvlistene følger veggfargen.