Slik maler du baderommet

Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Et fint baderom må ikke bestå av fliser og steinmaterialer. Med ny farge kan baderommet forandres til et herlig hjemmespa og bli en avkoblende oase å være i. Du må gjerne gjøre jobben selv, men vær nøye med å følge maleranvisningene og slurv ikke med forarbeidet.

Før du begynner må du sjekke hvilket underlag som er på veggene fra før av. Hvis du har gamle fliser eller plastmateriale på veggene fungerer det ikke å male rett på veggen. Har du derimot vegger som er malte fra før av kan du absolutt male dem om på nytt.

Les også: Slik maler du enkelt flisene

Ikke bland ulike merker

Malerfabrikantene har i dag mengder med ulike kulører å velge mellom i sine våtromssystemer. Du kan fint male hele eller deler av baderommet. Den modige blander kanskje et par ulike kulører for å få et enda herligere resultat. Men, bland aldri farger og produkter fra to ulike våtromssystemer.

Vær konsekvent og velg sparkel, fugemasse, grunning og toppstrøk fra en og samme leverandør. Ellers får du ikke et godt og holdbart resultat. Også fra et forsikringssynspunkt er det viktig å holde seg til ett system og male i samsvar med gjeldene regler.

Dersom det skulle oppstå en vannskade i baderommet må du kunne bevise for forsikringsselskapet at malerarbeidet er yrkesmessig utført i henhold til bransjereglene.

Følg alle anvisninger

Alle malerfabrikantene skal ha en bruksanvisning som beskriver hvordan man bruker deres produkter for å oppnå et godt resultat. Mal gjerne selv, men vær nøye og følg alle anvisninger, særlig der det er risiko for å få vannskader.

Vær særlig oppmerksom på steder som for eksempel mellom gulv og vegger, og ved skjøter og hull i veggen.

Det er alltid vanskelig å borre hull i en baderomsvegg. Men om du må gjøre dette pass på å tette med godkjent materiale. Du må ikke bruke silikon, da dette kan gi grobunn for mugg. Tenk også på at hvert system har sitt eget tetningsmateriale som står oppgitt i bruksanvisningen. Og husk alltid å unngå å borre hull i vegger i dusjsoner som er utstyrt med tettematerialer.

Dokumenter alt du gjør

Under arbeidets gang er det bra om du dokumenterer arbeidet, dels med fotografier, dels gjennom å fylle ut bransjens skjemaer for egenkontroll, som du kan laste ned fra nettet.

− Jeg anbefaler å ta bilder av hver eneste arbeidsprosess for å kunne bevise at arbeidet er utført på rett vis, om du skulle få behov for å dokumentere dette i fremtiden, sier Vi i Villas malerekspert Ken Kennard.