Slik lykkes du med tapetsering og maling

– Grunnarbeid, grunnarbeid, grunnarbeid! sier Vi i Villas ekspert, malermester Ken Kennard, og deler sine beste tips for maling og tapetsering med oss.

..med tapetsering

1. Grunnflaten skal være jevn. De nye non-woven-tapetene er lette å tapetsere med ettersom man limer direkte på veggen, men de krever også et feilfritt underlag. Buler den gamle tapeten  når du vasker eller maler den må du først lime den fast eller rive av og sparkle overflaten.

2. Mal derfor veggen først så får tapeten bedre feste på en bredsparklet vegg. Eventuelle glipper mellom tapetlengdene som skal settes kant-i-kant synes mindre om du maler veggen i samme farge som tapetens bunnfarge.

Ken Kennard, malerekspert, Vi i Villa

3. Begynn i rett ende. Tidligere skulle man alltid begynne å tapetsere ved vinduet for å slippe skyggekanter. Men i dag, da de fleste tapetene settes kant-i-kant spiller det ikke noen rolle hvor man begynner.

4. Bruk riktig lim. Glem heller ikke å kontrollere at du har fått riktig tapetlim! Papir-, vinyl- og non-woventapeter krever helt forskjellige limtyper.

…med maling

1.Pass på at underlaget er jevnt. Dersom hele veggen må bredsparkles, kan det være en god ide å få profesjon­ell hjelp. En annen løsning kan være Vegg­fornyeren, en kraftig, tapetlignende vev som «tryller» bort de fleste ujevnheter og kan brukes til å dekke malt glassfiberstrie.

2. Rengjør grundig. Vask godt med salmiakkvann eller kraftvask, sparkle og slipe dersom det trengs. Begynn alltid med å male taket og fortsett nedover for å avslutte med lister. Glem ikke å dekke til møbler og gulv slik at du slipper et kjedelig etterarbeid.

3.Bruk riktig maskeringstape. Noen koster litt mer, men du får til gjengjeld skarpe kanter. Det finnes til og med UV-bestandig tape for vindus­maling som kan sitte fast i opptil 2 ­måneder uten å sette seg fast.

Godt verktøy er halve jobben.

Sats på kvalitetspensler og ruller, ha alltid et skarpt blad i tapetkniven og lån/lei et tapetbord dersom du skal sette opp vinyl- eller papirtapeter.

Tips: Prøvetapetser på nettet, se for eksempel www.borastapeter.se