Slik knekker du koden for maling

Kodene fargene for malin er merket med er ikke tilfeldige sammensetninger, og de er enkle og morsomme å knekke!

Slik knekker du malingskoden

NCS står for Natural Colour System, og er det eneste fargesystemet som beskriver farger nøyaktig slik vi ser dem. Dette er enklere enn du tror å bruke i praksis når det kommer til maling.

Det er lett og logisk å forstå, og det er enkelt å bruke blant annet ved fargesammensetning.

Det finnes uendelig mange farger og alle kan bli identifisert og kodet innenfor NCS systemet.

Bjørg Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør er en ivrig bruker.

– Jeg maler sjeldent en vegg uten å sjekke hvilken NCS-kode maling har. Denne koden forteller meg om dette er en varm eller kald farge, om hvor mye sorthet den har i seg – altså hvor «skitten» fargen vil bli, eller for eksempel om fargen har så mye rødt i seg at den vil virke rosa. Den er også nyttig når jeg vil kombinere flere farger, sier Owren.

Det finnes uendelig mange farger og alle kan bli identifisert og kodet innenfor NCS systemet.

Foto: Jotun

Slik knekker du koden for maling

Den første delen av koden sier noe om forholdet mellom hvitt, sort og kulør (farge).

Andre del beskriver hvilken kulør det er snakk om.

Vi bruker NCS-koden S 5005-R80B som videre eksempel.

Ledd 1: 5005

 • Tenk deg at sort + kulør + hvitt = 100 prosent
 • De to første tallene i koden beskriver sortheten i prosent. Denne fargen har altså 50 prosent sort.
 • De to neste tallene beskriver hvor mye kulør det er i fargen. Denne fargen har 5 prosent kulør.
 • De resterende prosentene (100 – 55 = 45) er hvite. Med andre ord er dette en farge med mye sort i seg, og er dermed en nokså mørk og dunkel maling. Den har kun 5 prosent kulør, og vil derfor virke litt grålig heller enn fargesterk.
Slik knekker du koden

Foto: Skjermdump av Kulørs fargevelger

LEDD 2: R80B

 • NCS-systemet består av fire grunnfarger – rødt (red), gult (yellow), blått (blue) og grønt (green). Fargene forkortes til forbokstaven i fargens engelske navn.
 • Fargene i systemet består aldri av mer enn to grunnfarger.
 • R80B forteller oss at dette er en rød farge med 80 prosent blå. I og med at det er såpass mye blått i denne fargen vet vi dermed at denne fargen vil virke mest blå, men rødheten vil gi den litt varme.
 • Hvis det kun er én bokstav i ledd 2 dreier fargen som en ren gul-, blå-, rød- eller grønnfarge.
 • Dersom fargen befinner seg på den grå fargeskalaen som kun består av en blanding av hvitt og sort, vil ledd to erstattes med en N, da fargen ikke inneholder noen av de fire grunnfargene. Eksempelvis S 2500-N.

Det kan kanskje virke litt forvirrende om du ikke har brukt systemet før, men med litt øvelse kan du dra stor nytte av det.

Prøv gjerne selv neste gang du besøker fargehandelen eller prøv for eksempel Kulørs fargevelger på nettet.

S = Second edition

 • Når en fargekode innholder en S i begynnelsen står S for Second Edition og betyr at det dreier seg om en standardisert NCS-kode.
 • Bokstaven har ingen annen praktisk betydning for kodeknekkingen, men er likevel viktig å få med om du skal male med en farge som har denne S-en i koden. Samme kode med og uten S kan nemlig bety at fargene er ulike. Et eksempel er Jotuns velkjente farger Egghvit og Bomull. Egghvit har kode 0502-Y mens Bomull har kode S 0502-Y. Setter man fargene opp mot hverandre vil man kunne se en liten nyanseforskjell.
Fargene i systemet består aldri av mer enn to grunnfarger.

NCS-koder som verktøy

NCS-kodene er nyttige verktøy om du lurer på hvordan du best mulig kan kombinere ulike farger.

– Farger som har lik sorthet og kulørstyrke, men ulike kulører fungerer ofte veldig fint sammen, og er en «safe» måte å velge sette sammen ulike farger på. Altså første ledd i koden er lik, mens andre ledd kan varieres. Et annet alternativ er å velge samme kulørsammensetning, altså andre ledd av koden forblir likt, men variere i sorthet og kulørstyrke. Dette gir et resultat som er ton-i-ton, forklarer Owren.

En NCS-kode kan også hjelpe deg dersom du opplever at en farge grunnet lysforhold eller andre farger i rommet blir feil på veggen.

– Hvis man for eksempel har malt med fargen S 2005-Y50R, men opplever at denne fargen har for mye rødt i seg og virker for rosa på veggen, kan man redusere mengden rødt til for eksempel 30, og heller prøve fargen med kode S 2005-Y30R. På samme måte kan man redusere mengden sort om fargen blir for mørk og så videre, avslutter Owren.

Husk at det alltid vil lønne seg å kjøpe en liten malingsprøve første gang du skal teste ut en ny farge.

Alle farger på maling vil se forskjellig ut i dagslys kontra kveldslys. La derfor fargeprøven sitte et døgn slik at du unngår uheldige overraskelser.

Kilde: ifi.no