Slik blir dere helt ferdig med oppussingen

Halvparten av det norske folk planla å pusse opp i fjor, men mange utsetter å gjøre jobben ferdig. Få de beste tipsene til «Sinnasnekker'n» Otto Robsahm – og møt Mari og Ståle, som står midt oppi sin andre husoppussing.

I gangen ligger umonterte lister som en evig snublefelle. Vaskerommet bærer fortsatt preg av provisoriske nødløsninger og det planlagte gjesterommet er så fullt av skrot at det er umulig å overnatte der uten varige men. Du har lyst til å gjøre noe med kaoset, men når skal dere egentlig få tid?

– Folk tenker nok at jobben ikke går noen steder, derfor blir det stadig utsatt – og så henger oppussingen over dem, sier «Sinnasnekker’n» Otto Robsahm, som mener arbeidet har en tendens til å stoppe opp når man støter på et problem: 

– Om du får litt motstand, er det fort gjort å si «Åh, dette kan jeg ikke!». Nordmenn har generelt liten tiltro til seg selv, men med en negativ innstilling, kommer du ingen vei, påpeker Otto. 

– Jeg møtte en dame som sa at hun ikke kunne sparkle, derfor overlot hun det til mannen. Mitt spørsmål til henne var: «Men hvorfor kan du ikke sparkle?». Hvis du har lyst, så kan du lære deg det meste, mener Otto.

På’n igjen

Mari Therese Birkelid og samboeren Ståle Pedersen er i gang med å pusse opp sitt andre hus sammen, og mens Ståle er utdannet snekker, har Mari måttet lære underveis.

– Jeg kunne ikke så mye før jeg ble sammen med Ståle, men jeg er ikke redd for å lære nye ting. Mange damer legger press på kjæresten slik at alt blir hans ansvar – bare fordi han er mann. Det synes jeg ikke noe om, sier Mari, som nå kan skilte med egen drill og verktøysett, og nylig tok to dager fri fra jobb for å rive vegger.

 

Så hvordan klarer paret å stadig drive prosjektene videre mot fullførelse?

– Sluttresultatet er det som motiverer oss. For hver etappe som blir ferdig, blir det lettere. Og så prøver vi å leve som vanlig, selv om vi pusser opp, forklarer Ståle.

– Ta rom for rom! Planlegg godt, bestem dere sammen og utfør jobben. Vi har hver våre ansvarsområder – Ståle bestemmer stort sett på badet, mens jeg er kjøkkensjefen. Og maling er det jeg som tar meg av, for det hater han, ler Mari. Begge mener det er viktig å ta pauser i oppussingen, siden det er vanskelig å jobbe intenst i flere måneder i strekk.

– Ja, det er slitsomt å pusse opp – men det skal jo være morsomt også! Og det er resultatet som er viktigst, så ikke stress underveis, mener Mari.

– Hvordan klarer dere å komme igang igjen etter å ha tatt en pause?
– Begynn med noe annet enn det dere gjorde sist. Variasjon er viktig! Sist vi pusset opp, malte vi først hele huset innvendig. Så tok vi et års pause, og da startet jeg med å snekre platting utendørs, forteller Ståle.

Kunsten å komme videre

Otto Robsahm mener det mentale er det viktigste for å ferdigstille oppussingen:

– Bit tenna sammen, ta på arbeidsklærne og kom i gang! Du må overvinne trangen til å sette deg ned til å se noe meningsløst på tv, men etterpå får du en fantastisk følelse av at du har utrettet noe. Hvilken glede gir de tv-programmene deg i lengden?

Ifølge en Byggmakker-undersøkelse fra ifjor, oppgir 31 % at økonomi er den viktigste grunnen til at oppussingen blir satt på vent. 21 % sier de har prioritert annerledes, 17 % gir tidsklemma skylda, mens 15 % innrømmer at grunnen er latskap. 9 % mener oppgavene rett og slett ble for vanskelige å fullføre.

– I Norge bruker vi mye tid på oppussing av egen bolig, men undersøkelsen viser at det er mange uløste oppgaver som planlegges uten å bli gjennomført. Venter man for lenge, kan jobben bli enda tyngre, siden det da gjerne melder seg nye vedlikeholdsbehov, sier markedsdirektør Henning Johansen i Byggmakker.

Når oppussingen trekker ut, opplever mange at det fører til sure miner og krangling hjemme. Mari og Ståle påstår at de aldri har kjeftet på hverandre, til tross for at de har levd med stadige oppgraderinger av hjemmet de siste årene:

– Vi er flinke til å kommunisere og diskutere, men vi hever aldri stemmen. Man hører jo ikke noe bedre om man skriker, påpeker Mari.

– Vi blir enige om alt det grunnleggende på forhånd. Om det blir endringer underveis, tar vi det opp med én gang, forteller Ståle. Paret har opprettet en egen kladdebok hvor de noterer ned ideer og planer for hvert enkelt rom i huset, pluss at de flittig tar bilder av ting de liker med mobilen, slik at det er enkelt å vise frem funn til den andre.

– Hvis vi skjønner at den andre brenner for noe, så er vi flinke til å kompromisse, sier Mari. Ståle er enig:

– Ja, det handler om å velge sine kamper. Jeg må jo innrømme at jeg ikke ser forskjell på om soverommet er malt i fargen Kaffe Latte eller Mohair, ler Ståle.

Snakk sammen

Otto Robsahm sverger også til kommunikasjon, ærlighet og samhold.

– Dere er nødt til å backe hverandre opp, og ikke legge for mye press på den andre. Vær ærlige om hva som er problemene, og ikke la det bli en konkurranse hvor den ene parten «vinner», mener Otto Robsahm:

– Sett dere ned og snakk sammen – både om forventninger og hvordan dere skal få det til. Ikke la det bli slik at én maser, mens den andre «streiker» i ren protest, da kommer dere aldri videre. Jeg traff en gang en 90 år gammel mann som hadde en 50 år lang krangel med kona om en list som ikke var satt opp. Etter å ha sett på et av programmene mine, hadde han gått ut og snekret på plass den lista. Det tok en halvtime. Kona hadde visst ikke skjønt noen ting, he he. 

Sinnasnekker’ns 7 beste oppussingstips

1 Lag en enkel liste over hva som må gjøres. Beregn dobbelt så lang tid som du tror det vil ta å utføre arbeidet.

2 Bli 100 % ferdig med arbeidet før dere gir dere, ikke la finishen stå igjen.

3 Ta dere to uker helt oppussingsfri mellom prosjektene for å få følelsen av premiering. Her er det viktig at hele familien er med og feirer, kanskje ved å gå ut og spise.

4 Gjør ferdig ett rom av gangen. Ta alt i rommet! Sparkling, pussing, maling, fuging og listing. Om du må sparkle alle rommene før du går videre med noe annet, er det større sannsynlighet for å at du går lei underveis og gir opp. Dessuten begrenser du kaoset til ett rom av gangen.

5 Sett dere ned med en kalender og merk av når de ulike prosjektene skal være ferdige. Da har dere sammenkjørt forventninger, og unngår for mye press underveis.

6 Finn ut hva som er viktigst å få ferdig. Et godt tips er å ta gangen først, siden du da kommer hjem til et ferdigstilt rom hver gang du åpner inngangsdøra. Ta fellesarealer som kjøkken og stue før dere gyver løs på soverommene.

7 Petimetere må lære seg at perfeksjon ikke alltid er nødvendig. Ofte er 80% god nok innsats, og unngå for all del å rakke ned på arbeidet til en som kan mindre enn deg.

Kaos hjemme? Lag en plan!

Carin Hansdotter Bladh er coach, og har selv erfaring med store oppussingsprosjekter. Her er hennes råd til hvordan forholdet overlever i en tøff periode.

 Før dere starter oppussingen, bør dere sette dere ned og sette opp noen retningslinjer sammen. Lag en tydelig plantegning med delmål og mål. Det viktige er at dere har et tydelig bilde av hva som skal gjøres – hvorfor, og i hvilken rekkefølge arbeidene skal skje. Her er et forslag til hvordan en slik kveld kan gjennomføres:

 * Gjør det til en hyggestund, og velg en kveld hvor dere er mette, uthvilte og i godt humør.

* Ta fram hustegningene og gjør en statussjekk. Hvordan ser det ut akkurat nå?

* Finn fram en kalender og sammenlign målbildene deres. Hvor langt har dere kommet i mai, juni eller juli?

* Hør nøye på hva den andre sier. Forklar hva slags behov dere har, og hvorfor dere føler som dere gjør. Bytt på å snakke og lytte.

* Hvordan ser deres felles målbilde nå ut?

* Hva skal dere prioritere akkurat nå? Hva kan dere sette på vent, og hvor mye tid kan dere avse til oppussingen?

* Hva skal dere gjøre for ikke å miste energien og ikke gi opp gløden for å få ferdig huset deres?

* Når dere har blitt enige om hvordan dere skal prioritere fremover, bør dere skrive inn alle delmålene i kalenderen. Ta rom for rom, etasje for etasje – hva som står igjen og hva som må ferdigstilles, hva som må kjøpes og repareres. Det viktige er hvordan dere kommuniserer, og at dere tar denne tiden til hjelp for å sette grenser. Lykke til!