Pantone avslører årets farge

I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Fargeinstituttet Pantone kårer hvert år årets farge, og for 2011 spår de at Kaprifol, eller Honeysuckle på engelsk, kommer til å pryde både hage, hus og interiør.

Den energirike rødrosa fargen skal gi mot og energi i den travle hverdagen vår.
– I stressende tider med mye bekymring trenger vi noe som løfter humøret. Kaprifol er en fengende, stimulerende farge som får adrenalinet til å bruse og tungsinnet til å forsvinne, sier Leatrice Eiseman, direktør for Pantone Fargeinstitutt.

Årets farge er rosa.

Sommerminner
Eiseman sier også at den festlige fargen er det som tiltrekker kolibrien til blomsten, ikke den søte duften av nektar. Da burde den vel ha god innvirkning på oss mennesker. For mange vil Kaprifol gi et snev av nostalgi og minner om bekymringsfrie sommerdager.
 
En vegg eller en pute
Ifølge Pantone vil Kaprifol i interiøret skape liv og lyst. Om du velger å bruke fargen på store flater i huset eller på små detaljer som puter, gardiner og duker er opp til deg.

Husk uansett å prøvemale på en vegg før du kjøper mengder med maling. De fleste produsenter selger prøver i småbokser. Sjekk foreksempel Flügger.no  – der får du kjøpt små fargeprøver som de sender deg i posten.

Vil du ha fargen?
I Norge er det mest vanlig å bruke fargesystemet NCS, som har et kartotek på i underkant av 2000 farger. Pantone på sin side har 3000 farger, se www.pantonepaints.com. Ta med deg et bilde av fargen Kaprifol, så kan fargehandelen finne fargen for deg med en fargescanner.

Finn favorittfargen med telefonen
Hvor mange ganger har du ikke opplevd å se en farge et eller annet sted og tenkt at: «Den hadde passet fint hjemme i entréen!» Men – når du står i fargehandelen en uke senere, er det ikke like lett å finne fram til den fargenyansen du ble så betatt av…

Har du en smart-telefon, feks en Iphone, er hjelpen nær. Malingsprodusenten Jotun lanserte nylig sin egen app.

Ved hjelp av telefonens kamera tar du et bilde av motivet der den aktuelle fargen forekommer. Deretter plukker du ut din farge ved å berøre skjermen. Umiddelbart får du fram spesifikasjoner. Du kan også få forslag til matchende farger.

App’en kan lastes ned gratis fra Itunes eller Android Market.