Malte gulv på vei tilbake

Malte gulv var en gang svært vanlig. Så forsvant de mer eller mindre. Men nå er de på på full fart inn i interiøret igjen.

<!–
Et av de to soverommene har grønnmalt gulv på det opprinnelige tregulvet fra 1853.

–>

Detalj av grønnmalt tregulv.

Mange husker vel knirkende malte gulv i gamle hus. Gulv som ofte bar preg av slitasje og tusenvis av trippende føtter til og fra.

Etter hvert forsvant disse gulvene for nye, moderne, enkle og «vedlikeholdsfrie» gulv. Gamle gulv ble ofte dekket av nye belegg av varierende kvalitet og funksjonalitet. Noen ganger ble det gamle fjernet helt, men ble ofte også liggende som et underlag. Heldigvis for det siste.

Etter hvert er mange gamle gulv blitt avdekket, restaurert og igjen kommet til heder og verdighet. Men helst skulle de være trehvite. I det siste har imidlertid denne trenden snudd.Malte og beisete gulv er igjen blitt populære. De er på full fart inn i norske hjem, også i boliger av nyere dato.

Romfølelse og karakter
Det er for det meste tregulv som males.Men også andre typer gulv, som betong, laminat og andre belegg, kan males.

I motsetning til tregulv, gir ikke produsenten noen garanti for slike typer gulv. Er en heldig kan malingen sitte i flere år, men den kan også sprekke opp tidligere.

Enten en velger å male gulvet lyst eller mørkt blir resultatet ofte en helt annen romfølelse, og det gir rommet karakter. En kan velge å male gulvet i en farge eller lage mønster. Rene furugulv er litt på vei ut. Folk ønsker i større grad farge på gulvet, og da helst de lyse fargene, men en del velger også mørke gulv. Malingen kan også påføres transparent, slik at en beholder trestrukturen, eller en kan benytte beis.

Malingtyper
Faghandelen tilbyr mange typer maling som er egnet for gulv, og alle har de sine fordeler og ulemper. Du bør alltid bruke en gulvmaling til å male gulv, uansett underlag. Andre malingtyper vil ikke ha den samme motstanden mot slitasje. Ønsker man dekor på gulvet, kan man gjerne benytte annen type maling, men da bør en påføre to til tre lag lakk utenpå slik at slitasjemotstanden blir like god som resten av gulvet.

Grunnarbeid er alfa og omega Alt malerarbeid er avhengig av godt og riktig grunnarbeid, og gulv er intet unntak fra denne regel. Dårlig grunnarbeid kan aldri dekkes over med maling. Det er viktig at gulvet er rent og tørt. Det er anbefalt å slipe gulvet først. Er det et nytt tregulv kan du slipe med et slipepapir på for eksempel en forlenger. Dette gjelder også for tidligere malte gulv.

Er det gamle gulv, bør en vurdere en kraftigere sliping, for eksempel med slipemaskin. Er det sår og sprekker i gulvet, bør disse repareres før en sliper. Deretter støvsuges gulvet for til slutt å vaske det godt med et alkalisk vaskemiddel, for eksempel en type kraftvask. Salmiakk eller grønnsåpe skal man ikke bruke. Salmiakk løser riktig nok opp fett, men lar fettrestene ligge igjen i gulvet. Selv om man støvsuger gulvet vil det allikevel alltid ligge noen partikler igjen som vil påvirke malingen. Husk å la gulvet tørke ordentlig før grunning og maling påføres.

Skal man slipe et gammelt gulv, bør man seriøst vurdere å bruke en profesjonell gulvsliper. Slipemaskinene som er til utleie er ikke de samme som en profesjonell gulvsliper benytter. I tillegg kan en profesjonell faget sitt og arbeider raskere og sikrere, og resultatet blir nesten alltid mye bedre. Særlig gjelder dette kanter og hjørner. Den lille ekstrakostnaden bør en unne seg for å få et pent gulv en blir fornøyd med.

Selve malerarbeidet
Uansett malingtype bør du sørge for god lufting og riktig temperatur. Den mest gunstigste tørketemperaturen ligger på mellom 10 og 12 grader celsius. Det er faktisk bedre å male på høsten eller våren enn midt på sommeren.

Oljebasert maling tørker innenfra og saktere, mens vanntynnbar tørker utenfra og derfor raskere. Bruk en grunning før du maler gulvet uansett type maling. Dette gjør at malingen fester bedre og at den får lengre levetid. Grunning er også maling, men er fortynnet. Velger du å male mønster på det malte gulvet, bør dette lakkes for å oppnå bedre holdbarhet. Ønsker du et mønster eller et ”teppe” malt på gulvet, kan det være en fordel å påføre en lasur akkurat på dette området. Laseringen utføres til slutt etter malingen. Dette kan gi en fin tekstilstruktur à la ekte sisaltepper.

Vedlikehold
Malte og beisete gulv skal rengjøres med støvsuger og microfiberklut. Skal du bruke vann, så bruk rent vann. Flekker som ikke forvinner med vann kan tas med et lett rengjøringsmiddel. Grønnsåpe skal aldri brukes.