Malingsruller – slik velger du riktig

Slik velger du riktig malingsrull til oppgaven når du skal pusse opp innendørs.

Malingsruller - slik velger du riktig

Utvalget av malingsruller kan virke overveldende stort når du står foran reolen i butikken. Skumplastruller, fiberullruller, fiberpelsrull, mikrofiberrull, filtrull. Ruller med lange fiber, ruller med korte fiber. Smale ruller, brede ruller.

Hva i all verden skal du velge av malingsruller når du skal male innendørs?

Eksperten svarer
For å finne frem i jungelen av malingsruller, har vi kontaktet Vi i villas egen malingsekspert, Heidi S. Sørensen. Hun eier og driver A/S Maleriet Fargehandel på Hønefoss og har 15 års erfaring med maling og interiør.

– Malingsrullen velger du ut fra hvilket underlag du skal male på, forklarer hun.

– Forskjellige ruller gir forskjellig struktur. Det er egne ruller beregnet på ulike overflater, og du har alt fra glatte ruller beregnet på fine overflater til ruller med grov struktur som er beregnet på mur, sier Sørensen.

#br

Mer maling med mikrofiber
Selv innen noe så prosaisk som malingsruller er det produktutvikling. Og også her her mikrofibrene inntatt arenaen.

– En mikrofiberrull trekker mer maling i rullen enn en vanlig syntetisk rull. Det gjør at du med en mikrofiberrull kan jobbe fortere og lengre mellom hver gang du må ha på mer maling, sier Sørensen.

(Saken fortsetter under bildet)

Mer maling med mikrofiber

Riktig valg av utstyr gjør jobben enklere.

Velg rull etter malingstype
Malingsrullene får du i en bredde fra 10 centimeter til 25 centimeter. Bredden på rullen velger du ut fra hva du skal male. Til store, slette flater velger du en bred malingsrull som får jobben gjort raskere, mens du til panel velger den smalere modellen.

Men underlaget er ikke det eneste du skal tenke på når du velger malingsrull.

– Det er også forskjellige ruller til forskjellige malingstyper, påpeker Sørensen.

Tommelfingerregel
Når du står i butikken og skal velge malingsrull, er det ganske greit. På de fleste ruller du kjøper i malingsforretninger vil det stå hva de skal brukes til.

Men hva med malingsrullen du har liggende i kjelleren? Hvordan skal du vite hva den er beregnet på?

– Det kan du egentlig ikke vite, men en grei tommelfingerregel er at langhårede ruller ofte er beregnet til grove underlag mens de korthårede rullene gjerne er beregnet til fine underlag eller til lakk, sier Sørensen.

#br

Ønsket og uønsket effekt
Har du en langhåret malingsrull liggende og skal male en slett skapdør, bør du med andre ord gå i butikken og skaffe deg en ny malingsrull til oppgaven. I motsatt fall risikerer du at resultatet blir ruglete og slett ikke slik du ønsket deg det.

– Det finnes også egne effektruller, men det er mer et spesialfelt. Du kan selvsagt lage effekt f.eks. ved å sette strikker på malingsrullen eller ved å dekke den med plast, men dette er vanligvis ikke noe for vanlige folk å begi seg ut på, sier Sørensen.

Feilen de fleste begår
Selv om utvalget av malingsruller er stort, mener Sørensen at det egentlig bare er én stor feil man kan gjøre når man maler med malingsrull. Til gjengjeld er dette en feil de aller fleste av oss begår.

– Den største feilen er å ha for lite maling på rullen når du maler. Da får du skjolder og kanter i malingen. Så fort du må legge litt press på rullen for å male, skal du ha på mer maling, sier Sørensen.