Mal stuen i høstens interiørfarger

Skal du male stuen din i høst? Her er en sniktitt på hvilke farger som vil prege trendbildet den kommende sesongen.

Denne høsten kommer årets største inspirasjon til interiørtrendene fra naturen. Naturen vil påvirke motebilde for interiør når det kommer til materialer, strukturer, motiver, og ikke minst farger.

På høstens gave og interiørmesse i Lillestrøm snakket trendanalytiker Jakob Søndergaard  fra den danske Pej gruppen om hvordan høstens produkter vil være inspirert av naturen, men med et estetisk filter.

– Produkteneskal ikke være like ubearbeidet som før, forklarte han.

– Nå skal det være litt mer fokus på design, kvalitet og gjennomtenkte løsninger. Grønt vil være en viktig farge i mange ulike nyanser, og gult vil også være fremtredende.

Fokus på kvalitet
I likhet med Søndergaard  snakker vår egen norske trendanalytiker, Lisbeth Larsen fra Jotun, om å trekke naturen inn i stuen. Også hun  mener det vil være fokus på varighet og kvalitet. I forbindelse med lanseringen av Jotun sitt nye fargekart, Lady Supreme Finish, ga Larsen en liten smakebit på hvilke farger som vil dominere det kommende året.

– Nå skal vi rydde opp, ta vare på og forskjønne, forteller Larsen entusiastisk.

– Vi vil bli mer opptatt av kvalitet og skreddersøm, og naturen skal inn i stuen. Vi søker tilbake til en form for opprinnelse hvor håndverkstradisjoner og rustikke elementer blir viktig. Shabby chic skal bort, og vi ønsker en mer stilfull eleganse velkommen, bedyrer hun.

Grått er hot

Toner av rust som en kontrast mot det grå.

Gråtoner er veldig i tiden nå, og både Lisbeth Larsen og Halvord Bakke anbefaler grått i høst. La toner av rust komme inn som en kontrast mot det grå.

I følge Larsen vil gråtoner være viktige denne høsten.  Og hennes egne personlige favoritter fra det nye kartet til Jotun heter kalk og kalkgrå. En rustrød tone har også fått plass i kartet som en spennende kontrast mot det grå.

– De to gråtonene kommer til å være mine favoritter i lang tid fremover, røper hun begeistret.

Interiørdesigner Halvord Bakke sverger også til grått den kommende sesongen. Han er for tiden aktuell med en møbelkolleksjon for Bohus og et nytt fargekart, samt tapeter, for Fargerike. På damenes aften hos Bohus på Skøyen var han sikker i sin sak da han holdt sitt trendforedrag: grått er den nye trendfargen. Også i Bakke sitt nye fargekart for Fargerike, African touch, fokuseres det på ulike toner i rust, inspirert av det afrikanske landskapet.

Svart og hvitt
Kontraster blir viktig i interiøret, og særlig kontrastene mellom malte flater. Sterke kontraster i farger blir også gjeldende.

Skap spennende kontraster med bruk av svart og hvitt. Det vil gi et stilig uttrykk og grafiske effekter.

– Miks matte og blanke flater for å skape spennende effekter og kontraster, forklarer Larsen.

– Nå skal det rustikke settes opp mot det glatte og blanke. Svart og hvitt er motsetninger som tiltrekker hverandre, og disse fargene satt sammen har en evne til å tilføre interiøret et grafisk uttrykk. Noe som gjør at interiøret vil fremstå komplett og elegant.

Grønt er skjønt

Grønt er en beroligende og balanserende farge

Grønt er en beroligende og balanserende farge som egner seg godt til bruk i interiøret. Det er en av høstens viktigste farger.

I likhet med Jakob Søndergaard mener Larsen at grønt blir en svært viktig farge både i år og i neste sesong. Grønt er en en beroligende farge som gir balanse og harmoni, og egner seg derfor godt i interiøret. Grønt er også den fargen som flest forbinder med naturen, og den treffer dermed sesongens interiørtrend midt i blinken. La deg inspirere av de ulike grønntonene som du finner utenfor døren, og gå en grønn høst og vinter i møte!